Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Witamy w Nowym Roku :)! Mam nadzieję, że nabraliście znowu ochoty gotowanie ;)! U nas w tym roku szykuje się trochę zmian… Córka stwierdziła, że nie będzie jadła mięsa a Małżonek, że nie będzie jadł nic z glutenem…. a ja, że w takim razie może zamknę bloga…..;) Ale chyba jednak do tego nie dojdzie…:) Jakoś to pogodzimy…. tzn. ja pogodzę!

O zmianach będzie w kolejnych postach. Na razie mam dla Was przepis -przygotowany wcześniej- na pieczarki faszerowane. To trochę inny sposób, od tych tradycyjnie faszerowanych dużych/otwartych pieczarek. Trzeba znaleźć pieczarki zamknięte, ale na tyle duże, żeby po usunięciu korzenia można było w środku zmieścić trochę farszu. Można je spokojnie przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce do czasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.

Pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 300 g pieczarek (zamkniętych)
  • 125 g kremowego serka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1-2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • mąka, bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie.

Przygotowanie pieczarek faszerowanych

2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym pieprzem. Wymieszać.

Przygotowanie pieczarek faszerowanych

3. Łyżeczką nakładać serek do otworu w pieczarce po usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki.

4. Do jednej miseczki wsypać kilka łyżek mąki. Do drugiej jajko roztrzepane widelcem z mlekiem. Do trzeciej bułkę tartą.

Najpierw każdą pieczarkę obtoczyć w mące, zwracając największą uwagę, żeby był przykryty mąką serek.

Przygotowanie pieczarek faszerowanych Przygotowanie pieczarek faszerowanych

Następnie przenieść pieczarkę -dłońmi lub widelcem- do drugiej miseczki z roztrzepanym jajkiem. Obtoczyć dokładnie pieczarkę w jajku.

Przygotowanie pieczarek faszerowanych Przygotowanie pieczarek faszerowanych

Na koniec przenieść pieczarkę do miseczki z bułką tartą. Dokładnie ją obtoczyć.

Przygotowanie pieczarek faszerowanych Przygotowanie pieczarek faszerowanych

Smażyć -na gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony -góra/dół- aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu zostawić pieczarki przez chwilę na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie pieczarek faszerowanych Przygotowanie pieczarek faszerowanych

Smacznego 🙂

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane