Kotlety jaglane z tuńczykiem
Dzisiaj pierwszy z przepisów bezglutenowych, które teraz częściej będą pojawiać się na blogu. Po przeczytaniu kilku książek na temat niezbyt pozytywnego wpływu pszenicy i zawartego w niej glutenu na nasze zdrowie, postanowiliśmy poeksperymentować i zacząć ograniczać gluten (czytaj: mąkę pszenną i inne współczesne “wynalazki” żywieniowe obfitujące w gluten) w naszym jadłospisie. Może niezupełnie całkowicie (nie jesteśmy uczuleni na gluten), ale przynajmniej zmniejszyć jego udział do minimum, co – mamy nadzieję – przyniesie wyłącznie same korzyści dla naszego zdrowia. 🙂
Oczywiście inne przepisy też będą się pojawiać na blogu… goście też muszą coś jeść 😉
Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na kotlety jaglane (z kaszy jaglanej) z tuńczykiem. Wyjątkowo zdrowe składniki a kotleciki naprawdę są smaczne. Kasza jaglana do tej pory nie należała do moich ulubionych ale teraz to się zmieni, bo odkrywam jej nowe zastosowania… :)! Zapraszam Was na pyszne kotlety jaglane z tuńczykiem 🙂
Kotlety jaglane z tuńczykiem
Składniki:
- 600g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 puszki tuńczyka (2x185g)
- 100g świeżego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki /może być mrożona/
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- mielony pieprz, sól
- olej rzepakowy do smażenia
1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i udusić cebulę z czosnkiem aż zmięknie. Dorzucić szpinak i dusić chwilę na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Ostudzić.
2. Do miski przełożyć zimną kaszę jaglaną, cebulę ze szpinakiem, odcedzonego tuńczyka, sok z cytryny i przyprawy. Dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formować kotleciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut (jeśli kotlety będą większe to dłużej… do zrumienienia.
Smacznego 🙂
dżemdżus
14/01/2015 @ 10:52
Kradnę pomysł z miłą chęcią jeśli wyrazisz zgodę 🙂
Dorota
14/01/2015 @ 17:30
Z miłą chęcią jak najbardziej kradnij…;)!
kulinarny blog samanthy
13/01/2015 @ 00:18
Nie przepadam za kaszą jaglaną, ale te kotleciki widać przepyszne 🙂
amandaricci-butikzprzepisami
12/01/2015 @ 16:39
Bardzo apetyczne zdjęcia! 🙂
Anita
12/01/2015 @ 11:36
Przepis spadł mi z nieba:) Wykorzystam go tylko dodam rukolę bo mam na szybkim zbyciu;)
Amber
12/01/2015 @ 08:45
Musiały wybornie smakować!
Natalia- Poezja Smaku
12/01/2015 @ 01:58
Tak piękna rzecz a jaka zdrowa!
babeczka
11/01/2015 @ 20:24
Super wyglądają 🙂
Magda C.
10/01/2015 @ 22:13
Super te kotlety! Wypróbuję 🙂
Ania
10/01/2015 @ 15:48
ja bym je jeszcze upiekla to wtedy już w ogóle będą zdrowe 🙂 też mam kilka zmian w swoim jadłospisie na nowy rok, ale to by zdrowiej było ogólnie 🙂
Dorota
11/01/2015 @ 12:15
Aniu….one są pieczone! Też pomyślałam, że będą zdrowsze…;) Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
09/01/2015 @ 22:13
Wyglądają naprawdę smacznie!
mojamalakuchnia
09/01/2015 @ 17:16
bardzo fajna wariacja na temat kotletów, super. chętnie bym spróbowała : )
skoraq cooks
09/01/2015 @ 16:42
Podoba mi się ta bezglutenowa wersja kotlecików. Mniam mniam 🙂
Kolizje Smakow
09/01/2015 @ 10:24
Wyglądają smakowicie 🙂
Pani M
09/01/2015 @ 09:34
Ale mam ochotę na tak zdrowy obiad…. Sama będę miała gości wiec wypadałoby spróbować! Pozdrawiam!
Ola in the kitchen
08/01/2015 @ 22:04
Wyglądają bardzo smacznie 😀
Agnieszka, Co w kuchni
08/01/2015 @ 18:13
Wspaniałe! Aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy!
Pati
08/01/2015 @ 15:09
Same dobre rzeczy w środku…
Łucja
07/01/2015 @ 23:03
Bez glutenu i bez jajek ?? Wyglądają bardzo smacznie, ja kaszę jaglaną bardzo lubię 🙂
foodmania
07/01/2015 @ 19:58
ciekawy przepis!