Drożdżówka dyniowa

Drozdzowka dyniowa

Kiedy znalazłam przepis na drożdżówkę dyniową na blogu Łucji to od razu – jako zdeklarowana dynioholiczka – dopisałam ją do swojej listy przepisów do zrobienia… I nadszedł wreszcie czas i mogłam ją przygotować… Niestety nie wyszły mi takie piękne dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam 🙂

Drożdżówka dyniowa

Składniki na długą keksówkę:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 190 ml puree z dyni
  • 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży instant)
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta

1. Połączyć drożdże z połową mleka i odrobiną cukru, zostawić na 10-15 minut, aby ruszyły.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej

2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej

3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej

4. W tym czasie przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej

5. Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej

6. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Drozdzowka dyniowa

Drozdzowka dyniowa

 

Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014

Festiwal Dyni 2014

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: