Chleb kaszubski na podmłodzie
Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina. Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia, ze względu na mój wiekowy piekarnik… 🙁 Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba 😉
Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)!
Chleb kaszubski na podmłodzie
Podmłoda:
- 250 g mąki żytniej chlebowej
- 250 g letniej wody
- 12 g świeżych drożdży (u mnie 7g suchych)
Przesiać mąkę, dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną podmłodę odstawić pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin (u mnie 10). Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb ca 800 g):
- cała podmłoda
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 50 g letniej wody
- 8 g soli
- 30 g mleka w proszku
- 15 g roztopionego smalcu
- mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Do miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-12 minut. Dodać roztopiony smalec i dodatkowo wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty aż smalec się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto, pod przykryciem do odpoczynku na 20-30 minut.
Uformować z ciasta okrągły bochenek i umieścić go w oprószonym mąką koszyku (u mnie durszlak) Odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 1- 1.5 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Na spód najlepiej wstawić małą blaszkę z gorącą wodą. Po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 220 stopni przez 5 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć foremkę z wodą i dopiekać około 30 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.
Po wyjęciu położyć chleb na kratce do całkowitego ostudzenia.
Smacznego 🙂
Niniejszy post powstał specjalnie z okazji Światowego Dnia Chleba, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam tutaj:
PL: http://zapachchleba.blogspot.com.es/2014/10/swiatowy-dzien-chleba-zaproszenie.html
EN: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014
W październikowej piekarni udział wzięli:
Akacjowy blog
Bajkorada
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
zorra
14/11/2014 @ 14:41
Looks delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
Magda C.
28/10/2014 @ 07:53
Piękny bochen pysznego chleba! 🙂
Aciri
20/10/2014 @ 17:30
Ależ mi ślinka cieknie na widok tej pajdy ze smalcem :)Piękny chleb!
Konwalie w kuchni
20/10/2014 @ 12:09
I to bardzo ładnie się upiekł:)
Chętnie skradłabym taką pajdę ze smalcem!:)
kabamaiga
19/10/2014 @ 21:28
Aż mi się kromki ze smalcem zachciało.
Bożena
19/10/2014 @ 19:45
Pysznie wyglada…dzięki za wspólne pieczenie..
Anita
19/10/2014 @ 19:34
Oszsz te ogóreczki!:) Mniam
Agnieszka, Czerwona Fasola
19/10/2014 @ 12:38
Piękny chleb, wyrośnięty i wygląda super smakowicie 🙂
Jolanta Szyndlarewicz
19/10/2014 @ 11:49
Mi też chciało się takiego smalczyku do chleba, ale niestety nie miałam:) …. piękny bochenek:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
alucha
18/10/2014 @ 21:24
Piękny bochen 🙂 a z domowym smalczykiem musiał smakować wybornie 😀
Dziękuję za wspólnie spędzony czas 🙂
CI MI W DUSZY GRA
18/10/2014 @ 20:34
Matulu jaka się głodna zrobiłam. Ogóreczki i smalczyk do tak pięknego chlebka- nic dodać nic ująć. Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam.
Marzena
18/10/2014 @ 12:08
Z tym smalczykiem wygląda zacnie:-) Cudny!
Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)
Salvador Dali
18/10/2014 @ 11:21
wygląda idealnie! Wyrośnięty, równe pęcherzyki powietrza..
nic dodać nic ująć! 🙂
I do tego ten smalec.. 😀
Małgosia z akacjowegobloga
17/10/2014 @ 19:35
Piękny chleb, dziękuję za wspólne pieczeni, pozdrawiam serdecznie M.
Łucja
17/10/2014 @ 19:26
Też bym go zjadła ze smalczykiem 🙂 Pyszny był! Dziękuję za wspólne pieczenie!
Urszula
17/10/2014 @ 19:23
Tak, ten chleb wszystkim ślicznie wyrósł, dzięki za wspólne pieczenie, pozdrawiam 🙂
wenus-lifestyle
17/10/2014 @ 19:06
Ale pyszności <3 Chlebek wygląda wspaniale 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
17/10/2014 @ 13:33
Wspaniały chleb, pięknie Ci wyrósł 🙂
Kamila
17/10/2014 @ 07:29
Pięknie upieczony! Pyszne dodatki! Dziękuję za wspólne październikowe chwile! Pozdrawiam
Smakowe Kubki
16/10/2014 @ 21:47
No nie, smalec, ogórek i pajda, nie moge patrzec na to obojetnie, skreca mnie z głodu.
Fajny chleb, bo nie trzeba długo czekać,żeby się w niego wgryźć, ekspresowy.
Milo jest piec wspolnie.Pozdrawiam
Beata
16/10/2014 @ 21:41
Domowy chleb i smalec – do szczęścia nic więcej nie potrzeba! Dziękuje za wspólne pieczenie
Amber
16/10/2014 @ 20:33
Ten chleb z Twoim smalcem to delicje Dorota!
Pysznie i pieknie upieczony bochen.
Dziękuję za fantastyczny wspólny czas.