Drożdżówka dyniowa
Kiedy znalazłam przepis na drożdżówkę dyniową na blogu Łucji to od razu – jako zdeklarowana dynioholiczka – dopisałam ją do swojej listy przepisów do zrobienia… I nadszedł wreszcie czas i mogłam ją przygotować… Niestety nie wyszły mi takie piękne dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam 🙂
Drożdżówka dyniowa
Składniki na długą keksówkę:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 190 ml puree z dyni
- 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
- 15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży instant)
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta
1. Połączyć drożdże z połową mleka i odrobiną cukru, zostawić na 10-15 minut, aby ruszyły.
2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową.
3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. W tym czasie przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.
5. Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
6. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014
Magda C.
28/10/2014 @ 07:54
Pięknie wyrosła Ci ta drożdżówka 🙂
skoraq cooks
27/10/2014 @ 23:05
O nie, takiej drożdżówce to nie przepuszczę. Muszę ją upiec! 🙂
gin
23/10/2014 @ 11:34
Wygląda pięknie – kolor ma fantastyczny 🙂
Pati
23/10/2014 @ 08:54
Miałam wczoraj przymiarkę do drożdżowego z dynią, ale mąka gryczana z kukurydzianą to chyba nie był najlepszy pomysł w tym przypadku…
Sosna
22/10/2014 @ 09:01
Znakomita drożdżówka! 😀
Dorota
22/10/2014 @ 16:33
Dzięki 🙂
danie dnia
21/10/2014 @ 11:35
Jedyne to mnie nie przekonało to ta cynamonowa kruszonka, raczej zrobię zwykła 😉
Anita
21/10/2014 @ 09:50
Ma piękne wnętrze:)
domowacukierniaewy.blox.pl
20/10/2014 @ 22:45
Ten kolor zniewala, a smakować to już w ogóle musi obłędnie 🙂
foodmania
20/10/2014 @ 19:53
uwielbiam dyniowe wypieki!
Salvador Dali
20/10/2014 @ 18:22
woow.. ale ci wyrosło! 🙂 i jaki piękny ma uzyskałaś! 🙂
dla mnie boomba!
Łucja
20/10/2014 @ 15:33
Cieszę się że upiekłaś 🙂 za mną chodzi jakaś drożdżówka z dynią i muszę coś upiec 🙂
Dorota
22/10/2014 @ 16:41
Dziękuję Łucjo za przepis i pozdrawim :)!
wenus-lifestyle
20/10/2014 @ 14:03
Mniam, ale musi być pyszna 😀
www.martafwkuchni.blog.pl
20/10/2014 @ 13:06
Takiej drożdżówki jeszcze nie jadłam:) wyglada bardzo apetycznie:)
Inspirowane Smakiem
20/10/2014 @ 08:31
Absolutnie uwielbiam dyniowe wypieki, w szczególności za ich kolor;))
Ania
20/10/2014 @ 07:42
prezentuje się i tak fantastycznie! 🙂 od dyni wypieki mają boski kolorek 😀
margot
20/10/2014 @ 07:13
To ja poproszę porządny kawałek ,albo nie dwa kawałki na drugie śniadanie
Mniam , mniam , cudna jest
majka
20/10/2014 @ 07:13
Wspaniala ta drozdzowka! I ta cynamonowa kruszonka…mniam 🙂
Lena B
20/10/2014 @ 04:09
mmmm smakowiecie wygląda, i taka pyszna kruszonka 😀