Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym
Ten sernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli chodzi o pieczenie to na wierzch gruszek następnym razem zrobię z folii aluminiowej małe czapeczki, żeby tak bardzo się nie przypaliły. Do masy dodałam również olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania 🙂
Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym
Składniki:
Spód:
- 400 g ciasteczek digestive
- 200 g masła
Masa – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
- 600 g serka kremowego
- 250 g mascarpone
- 150ml oleju rzepakowego
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- 280 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki wanilii
- 200 g gorzkiej czekolady
dodatkowo:
- 7 dojrzałych gruszek
- 1,5 litra soku wiśniowego
- pół szklanki cukru i -opcjonalnie- laska cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu, nasiona kardamonu,
1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do większego rondelka, zalać sokiem, dodać przyprawy i cukier. Z papieru do pieczenia wyciąć koło tak żeby minimalnie było mniejsze, niż średnica rondelka. Kołem przykryć gruszki -ułatwi to równomierne utrzymanie gruszek pod powierzchnią-i gotować na małym ogniu aż gruszki zrobią się miękkie, ale trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Odcedzić i zostawić do ostudzenia.
2. Ciastka zmiksować i dodać rozpuszczone masło, wszystko wymieszać i wyłożyć na tortownicy o średnicy 26 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Na wierzch ułożyć ugotowane, ostudzone i dobrze odsączone gruszki. Jeśli nie chcą stać można podciąć podstawę.
3. Zmiksować razem sery, cukier, olej, jajka i wanilię. Dodać makę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i po zmiksowaniu dodawać po trochu czekoladę mieszając łyżką (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną) Masę wylać do tortownicy, uważając żeby nie poprzewracać i nie umazać za bardzo gruszek. Kilka razy delikatnie wstrząsnąć tortownicę, żeby masa się równomiernie rozłożyła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Na spód piekarnika wstawić foremkę z wrzącą wodą. Piec około 160-180 minut aż środek się zetnie. Zostawić do ostudzenia w piekarniku a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Dodatkowo można polać sernik czekoladową polewą lub rozpuszczoną czekoladą zmieszaną z kilkoma łyżkami śmietany.
Smacznego 🙂
Anita
07/06/2014 @ 09:12
jest po prostu śliczny apetyczny
margot
06/06/2014 @ 13:20
przepiękny
skoraq cooks
04/06/2014 @ 20:33
Prawdziwa sernikowa pornografia. Sernik wygląda na baaardzo mazisty i za to już go pożądam całą sobą. Gruszki też wcale nie odejmują, a dodają uroku. Co tu dużo mówić: cudowność na cudownościami i tyle 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
04/06/2014 @ 20:13
Niezwykle apetyczny! Oczu nie można oderwać :))
Marzena
04/06/2014 @ 10:15
Niezwykle fotogeniczny i już zapisuję do zrobienia:-)
babeczka
04/06/2014 @ 10:02
Prezentuje się przepięknie, aż szkoda rozkrajać! No ale jakoś go trzeba zjeść… 😀
Kuchnia u Krysi
04/06/2014 @ 08:08
Dla mnie – bomba 🙂 Dla Ciebie medal! Genialnie to zrobiłaś. Efekt niesamowity. Koniecznie muszę zrobić 🙂
Natalia - Poezja Smaku
03/06/2014 @ 23:46
Czekoladowa rozpusta! Boski!
marcela
03/06/2014 @ 23:10
mmmm…. ależ wspaniałości… aż cieknie ślinka…:)
Nashelly
03/06/2014 @ 21:35
Wow, wykwintny i pyszny…
Ania
03/06/2014 @ 21:19
wiesz, że kusisz okrutnie? ja niby sernikożerca nie jestem ale obok tego obojętnie nie przejdę! 🙂
Opalanka
03/06/2014 @ 21:17
Będzie mi się śnił, rzecz pewna:)
Anka
03/06/2014 @ 19:15
Niegdzie nie ma napisane ile oleju 🙁
Dorota
03/06/2014 @ 19:46
Upsss… już poprawiam! Dzięki za czujność :)!
Smakowe Kubki
03/06/2014 @ 18:57
Zrobię!!! Mam gruszki, mam chęci, i mam wspaniały przepis, dziękuję. Genialnie pokazane.
meguss
03/06/2014 @ 18:42
A jaki to jest serek kremowy? I śmietana kwaśna, ale ile procent? Fajny ten sernik a ze mnie marna kucharka dlatego tak dopytuje
Dorota
03/06/2014 @ 18:48
Zapraszam do przeczytania wstępu do przepisu na kremową babkę śmietanową na blogu, wypisałam wszystkie odpowiedniki:) Kwaśna śmietana to chyba 18 %. Pozdrawiam 🙂
meguss
04/06/2014 @ 15:23
Jeszcze jedno pytanie – 2 łyżki wanilii – takiej wyskrobanej z laski wanilii, czy bywa w torebkach. Bo ja tylko znam cukier wanilinowy w torebkach.
Dorota
04/06/2014 @ 17:01
2 łyżeczli esencji wanilii :)!Pozdrawiam!
Amber
03/06/2014 @ 17:10
Genialny!
Muszę go zrobić.
Dorota
03/06/2014 @ 18:48
Bardzo się cieszę :)!
Dolina smaków
03/06/2014 @ 16:14
Nie dość, że to mój ulubiony, ukochany… SERNIK, to jeszcze wygląda tak obłędnie!!! Gratuluję świetnego pomysłu:)
dżemdżus
03/06/2014 @ 13:08
Wygląda przepięknie, poproszę kawałeczek (ten z ostatniego zdjęcia)
Pati
03/06/2014 @ 09:08
Sernik jest niesamowity!
majka
03/06/2014 @ 08:07
Niesamowicie apetyczne zdjecia! Ten sernik wyglada oblednie…i te gruszki…swietny pomysl 🙂
pieczarka mysia
03/06/2014 @ 07:45
ten sernik jest jak z bajki 🙂 poprosze kawalek
Magda C.
03/06/2014 @ 06:30
Wygląda rewelacyjnie! I te gruszki <3
Inspirowane Smakiem
03/06/2014 @ 04:39
Wow, wygląda obłędnie:)