Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym

Sernik czekoladowy z gruszkami

Ten sernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli chodzi o pieczenie to na wierzch gruszek następnym razem zrobię z folii aluminiowej małe czapeczki, żeby tak bardzo się nie przypaliły. Do masy dodałam również olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania 🙂

Sernik czekoladowy z gruszkami

Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym

Składniki:

Spód:

  • 400 g ciasteczek digestive
  • 200 g masła

Masa – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

  • 600 g serka kremowego
  • 250 g mascarpone
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • 280 g cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 200 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 7 dojrzałych gruszek
  • 1,5 litra soku wiśniowego
  • pół szklanki cukru i -opcjonalnie- laska cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu, nasiona kardamonu,

1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do większego rondelka, zalać sokiem, dodać przyprawy i cukier. Z papieru do pieczenia wyciąć koło tak żeby minimalnie było mniejsze, niż średnica rondelka. Kołem przykryć gruszki -ułatwi to równomierne utrzymanie gruszek pod powierzchnią-i gotować na małym ogniu aż gruszki zrobią się miękkie, ale trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Odcedzić i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego

2. Ciastka zmiksować i dodać rozpuszczone masło, wszystko wymieszać i wyłożyć na tortownicy o średnicy 26 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Na wierzch ułożyć ugotowane, ostudzone i dobrze odsączone gruszki. Jeśli nie chcą stać można podciąć podstawę.

Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego

3. Zmiksować razem sery, cukier, olej, jajka i wanilię. Dodać makę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i po zmiksowaniu dodawać po trochu czekoladę mieszając łyżką (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną) Masę wylać do tortownicy, uważając żeby nie poprzewracać i nie umazać za bardzo gruszek. Kilka razy delikatnie wstrząsnąć tortownicę, żeby masa się równomiernie rozłożyła.

Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego Przygotowanie sernika czekoladowego

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Na spód piekarnika wstawić foremkę z wrzącą wodą. Piec około 160-180 minut aż środek się zetnie. Zostawić do ostudzenia w piekarniku a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Dodatkowo można polać sernik czekoladową polewą lub rozpuszczoną czekoladą zmieszaną z kilkoma łyżkami śmietany.

Smacznego 🙂

Sernik czekoladowy z gruszkami

Sernik czekoladowy z gruszkami