Chlebek bułgarski
Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi…. Bardzo polecam :)!
Chlebek bułgarski
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
dodatkowo:
- 125 g masła roztopionego
- kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania
- żółtko roztrzepane do posmarowania
1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki i kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 min. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników na ciasto i dobrze wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do podwojenia objętości.
2. Wyjąć ciasto na blat/stolnicę i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować (starałam się bardzo minimalnie podsypywać mąką) na okrąg o średnicy około 35 cm.
Układamy jeden blat ciasta i smarujemy go masłem. Na wierzch układamy drugi i też smarujemy…. i powtarzamy czynność z 2 pozostałymi. Całość kroimy na 4 części a następnie każdą z części na pół…. i każdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice o średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Po tym czasie chlebek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem, czarnuszką czy makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-35 minut (do suchego patyczka) Jeśli chlebek za szybko się rumieni należy przykryć wierzch folią.
Smacznego 🙂
Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.co.uk/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html
Wieslawa
23/12/2023 @ 21:45
Mam pytanko. Czy do chleba użyć 3 łyżki oleju czy do miski by ją wysmarować. Dziekuje z góry
Aga
15/02/2014 @ 21:44
Koniecznie przepis do wypróbowania!
ruda
08/02/2014 @ 17:03
Wlasnie upieklam ten pyszny chlebek i goraco polecam.Nadzienie u mnie bylo z maselka,czosnku,pietruszki i parmezanu a posypalam orzeszkami pini.Jest boski jadlam z mezem jeszcze cieply nie bylam w stanie poczekac az wystygnie;)
Dorota
08/02/2014 @ 18:19
Super pomysł :)! Myślałam o podobnej wariacji ale również mam pomysł na słodką wariację tego chlebka… :)! Zapraszam do ponownych odwiedzin :)! Miłego weekendu!
Agnieszka
03/02/2014 @ 08:56
tak jak obiecałam tak zrobiła, pierwszy raz tak pięknie mi cokolwiek wyrosło, Przepisem jestem zachwycona:) dodałam u siebie:)
http://potravel.pl/2014/02/03/chlebek-bulgarski/
Dorota
03/02/2014 @ 20:10
Bardzo się cieszę :)! Pozdrawiam!!!
Łucja
30/01/2014 @ 20:49
ależ mi się Twój sposób zaplatania bardzo spodobał 🙂 chlebek wygląda obłędnie!
kulinarny blog samanthy
30/01/2014 @ 20:13
Bardzo pracochłonny, ale piękny 🙂
babeczka
30/01/2014 @ 11:38
Wygląda zachwycająco 🙂 Z chęcią bym się poczęstowała 🙂
Dorota
03/02/2014 @ 20:03
Nie ma sprawy…. częstuj się ;)!
Marzena
30/01/2014 @ 10:23
Wygląda przepięknie:-)
Dorota
03/02/2014 @ 20:03
Dziękuję :)!
KulinarnaJa
29/01/2014 @ 21:14
Uwielbiam domowe pieczywo, wypróbuję Twój przepis 🙂
Opalanka
29/01/2014 @ 12:23
Ależ go nawywijałaś, cudnie !
Kulinarna Fuzja
29/01/2014 @ 09:14
O boże jaki piękny !!!!
Zosia
28/01/2014 @ 21:47
Dawno nie zagladalam, a tu prosze jak ladnie… 😉
skoraq cooks
28/01/2014 @ 20:00
Ślicznie się upiekł. Cudowny chlebek 🙂
KrainaSosny
28/01/2014 @ 17:10
Wygląda rewelacyjnie, pięknie upieczone, a jaki kształt *.*
Dorota
29/01/2014 @ 14:49
Dzięki :)!
zjedz_mnie
28/01/2014 @ 14:06
Zachęcający obraz i opis, fajnie wyglada 🙂
Aneta
28/01/2014 @ 13:29
wczoraj piekłam, ale z polowy składników…
chlebek jest pyszny. w smaku troszkę przypomina chałkę.
Dorota
29/01/2014 @ 14:51
Cieszę się, że smakował :)! Ja już mam kilka pomysłów na jego ulepszenie…;)! Pozdrawiam!
pieczarka mysia
28/01/2014 @ 11:26
wow! wyglada bajecznie! wielkie brawo!
Dorota
29/01/2014 @ 14:51
Dziękuję :)!
Smakowe Kubki
27/01/2014 @ 20:36
Przepięknie wygląda, na pewno wypróbuję przepis,
smarowanie masłem warstw ciasta znam i stosuję,
bardzo mi się podoba sposób zawijania.
Dorota
29/01/2014 @ 14:52
Czekam na Twoją wersję :)!
Magda C.
27/01/2014 @ 19:06
Jak on genialnie wygląda! Cudo! Zapisuję i na pewno upiekę 🙂
Dorota
29/01/2014 @ 14:53
Koniecznie !
domowacukierniaewy.b
27/01/2014 @ 16:03
Mnie też zachwyca 🙂
Moje Przepisy
27/01/2014 @ 15:25
Pozytywnie zakręcony chlebek 🙂
Dorota
29/01/2014 @ 14:54
o TAK…:)!
Agnieszka
27/01/2014 @ 12:07
ok, nie mam drożdży świezych, mogą być suszone?
Dorota
27/01/2014 @ 12:26
Mogą….ale wtedy 20g. Daj znaźć jak wyszło…:)!
Agnieszka
27/01/2014 @ 12:06
Przepiękny! a jaki musi być smaczny. Porywam przepis i zaraz zagniatam ciasto:)
Milu
27/01/2014 @ 08:39
Muszę wypróbować ten przepis. Wypiek wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dorota
29/01/2014 @ 14:55
Polecam i pozdrawiam :)!
codojedzenia
27/01/2014 @ 07:40
Och zaraz upiekę ten chleb moim dzieciom, bo one przepadają z białym pieczywem. Bardzo fajny przepis!
Dorota
29/01/2014 @ 14:55
Czekam na Twoją wersję… pozdrawiam :)!
Pati
27/01/2014 @ 07:37
Fantastyczny wypiek!
Inspirowane Smakiem
27/01/2014 @ 04:46
Faktycznie wygląda przepysznie. Oderwałabym nie jeden taki kawałek!
Natalia - Poezja Sma
27/01/2014 @ 00:47
Wygląda pięknie!