Chlebek bułgarski

Chlebek bulgarski

Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi…. Bardzo polecam :)!

Chlebek bułgarski

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży

dodatkowo:

  • 125 g masła roztopionego
  • kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania
  • żółtko roztrzepane do posmarowania

1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki i kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 min. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników na ciasto i dobrze wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do podwojenia objętości.

przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego

2. Wyjąć ciasto na blat/stolnicę i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować (starałam się bardzo minimalnie podsypywać mąką) na okrąg o średnicy około 35 cm.

Układamy jeden blat ciasta i smarujemy go masłem. Na wierzch układamy drugi i też smarujemy…. i powtarzamy czynność z 2 pozostałymi. Całość kroimy na 4 części a następnie każdą z części na pół…. i każdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice o średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego

3. Po tym czasie chlebek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem, czarnuszką czy makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-35 minut (do suchego patyczka) Jeśli chlebek za szybko się rumieni należy przykryć wierzch folią.

przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego

Smacznego 🙂

Chlebek bulgarski Chlebek bulgarski Chlebek bulgarski

Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.co.uk/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html