Pasztet z fasoli i pieczarek
Święta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to nie dzisiaj… 😉 Zanim podzielę się z Wami tym przepisem mam jeszcze do zaoferowania inne pyszności… 😉 Jeśli lubicie pasztety bezmięsne, to mam nadzieję, że skusicie się na ten dzisiejszy pasztet z fasoli i pieczarek. Pasztet jest bardzo wilgotny i łagodny w smaku. Oczywiście możecie bardziej go doprawić 🙂 Zapraszam na pasztet z fasoli i pieczarek 🙂
Pasztet z fasoli i pieczarek
Składniki:
- 5 szklanek (poj.250 ml) ugotowanej fasoli Jaś
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 8 pieczarek
- 100 g serka kremowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
- olej
1. Cebulę obrać, pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli i zmięknie. Dodać przeciśnięty czosnek i pieczarki i smażyć, często mieszając aż pieczarki się lekko zrumienią. Dodać paprykę, majeranek, sól, pieprz i szczyptę gałki. Wymieszać i przestudzić.
2. Ugotowaną fasolę i przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był bardziej gładki) Dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
Kamila
23/01/2024 @ 08:11
Można zmiksować blenderem nie mam maszynki do mięsa:(
dżemdżus
09/12/2014 @ 14:07
Kupuję przepis w ciemno. Pasztet wygląda cudnie 🙂
Pati
09/12/2014 @ 12:51
Obowiązkowo do zrobienia w najbliższym czasie!
Opalanka
08/12/2014 @ 20:57
Bardzo dobry być musi, oj!
Ania
07/12/2014 @ 21:13
bezmięsne pasztety są świetne! 🙂 z fasoli nigdy nie robiłam
kulinarny+blog+samanthy
07/12/2014 @ 16:46
Znakomita alternatywa dla mięsnych pasztetów 🙂
skoraq cooks
06/12/2014 @ 22:29
Ja po prostu muszę zrobić taki pasztet 😀
Agnieszka, Co w kuchni
06/12/2014 @ 21:25
Uwielbiam pasztety, a ten to mistrzostwo!
Magda+C.
06/12/2014 @ 20:24
Świetny pasztet, fajnie że z fasoli 🙂
lutka40
06/12/2014 @ 10:32
Koniecznie muszę zrobic .Świetnie wygląda
domowacukierniaewy.blox.pl
05/12/2014 @ 20:58
Lubię tego typu pasztety, sama czasem też zrobię 😉
C'est moi
05/12/2014 @ 12:18
Samo zdrowie. Jutro piekę. Tylko…. z czym to jeść ? Chyba nie z chlebem ?
wedelka
05/12/2014 @ 11:39
Pasztetu z fasoli jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Lubimy takie warzywne dania, więc pewnie niebawem się skuszę 🙂
majka
05/12/2014 @ 09:55
Swietny ten pasztet. Koniecznie do wyprobowania 😉
Anna
05/12/2014 @ 09:09
jaki serek dokładnie?
Dorota
05/12/2014 @ 09:46
Dowolny serek kremowy/śmietankowy, np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla… Pozdrawiam! 🙂