Trufle czekoladowe z awokado
Bardzo lubię awokado. Bardzo lubię gorzką czekoladę. Jednak z bardzo dużą nieśmiałością podchodziłam do połączenia obu produktów. Już wcześniej spotkałam się z przepisami na mus czekoladowy z awokado…. ale mimo, że zawsze musy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą. Ale jak zobaczyłam trufle czekoladowe u Amber, to stwierdziłam, że od razu się na nie skuszę 🙂 Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji 🙂
Trufle czekoladowe z awokado
Składniki (na około 20sztuk):
- 1 dojrzałe awokado Hass
- 200 g czekolady z zawartością 70% kakao
- 1 łyżka masła
- 50 ml porto
- kakao do obtoczenia trufli
1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z łyżką masła rozpuścić w kąpieli wodnej- czyli szklaną miskę ustawić na rondelku z gotującą wodą tak, aby nie dotykała dnem wody i mieszać cały czas do rozpuszczenia składników.
2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i rozdrobnić widelcem.
3. Do rozpuszczonej czekolady -przestudzonej lekko- dodać rozdrobnione awokado i porto. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do małego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównać i przykryć folią. Wstawić do lodówki żeby masa stwardniała -u mnie jakieś dwie godziny.
4. Wyłożyć na deseczkę, kroić na mniejsze kawałki i formować kulki. Obtaczać w kakao. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego 🙂
skoraq cooks
06/03/2014 @ 20:49
Widziałam je u Amber, widzę je tutaj i coraz bardziej tych awokadowych trufli pożądam 🙂
Dorota
09/03/2014 @ 21:25
To musisz koniecznie je zrobić !!!
Kulinarna Fuzja
06/03/2014 @ 12:07
Ależ wykwintne i eleganckie 🙂
Ola in the kitchen
04/03/2014 @ 19:40
Ja, tam uwielbiam połączenie awokado z czekoladą 😀 A trufle wyglądają niesamowicie apetycznie!
Łucja
03/03/2014 @ 20:12
Wyglądają wspaniale, aż jestem ciekawa jak smakuje, też mam ochotę na awokado w słodkiej wersji ale jeszcze się nie zebrałam by zrobić 🙂
Dorota
04/03/2014 @ 19:50
Ja się obawiałam tego połączenia ale zupełnie niepotrzebnie… Trufle są bardzo aksamitne w smaku… naprawdę polecam :)!
Luka Li
03/03/2014 @ 14:58
Wyglądają wspaniale!
Opalanka
01/03/2014 @ 20:26
Rozpusta i orgia dla wzroku i smaku:)
lutka40
01/03/2014 @ 20:15
Wszystko wygląda bardzo kusząco i smakowicie !
Shiral
01/03/2014 @ 07:49
Jakie ładniutkie! tylko je zjeść 🙂
Ania
28/02/2014 @ 22:40
wyglądają po prostu bosko!:)
pieczarka mysia
28/02/2014 @ 21:19
ale rozpusta ;D
Amber
28/02/2014 @ 18:07
Dorota,
cieszę się,że dałaś się przekonać.
Piękne!
Każdy inny alkohol będzie tu pasował:brandy,rum,koniak,likiery…
Pan Deserek :)
28/02/2014 @ 10:37
Kusisz tymi pysznościami ;))
domowacukierniaewy.blox.pl
28/02/2014 @ 09:29
Wyśmienity deser, ciekawi mnie bardzo jego smak, bo może ciężko to sobie wyobrazić, ale nie jadłam jeszcze awokado 😉
Dorota
05/03/2014 @ 18:41
Coż ….przynajmniej nie będziesz do tego podchodzić -jak ja- z rezerwą! A naprawdę warto zrobić!!!
Pola
28/02/2014 @ 09:08
Chyba się skusze 🙂
Dorota
05/03/2014 @ 18:41
Koniecznie :)!
Aga
28/02/2014 @ 05:07
Wyglądaja nieziemsko!