Sernik dyniowy
No po prostu musiałam go zrobić :)! Bo nie dosyć, że jestem fanką dyni to jeszcze sernikożercą a połączenie tych dwóch miłości w jednym serniku dyniowym już od jakiegoś czasu strasznie mnie kusiło… Więc wreszcie udało mi się znaleźć odpowiedni przepis i go wypróbować… Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Sernik dyniowy wyszedł bardzo wilgotny, oczywiście o smaku korzennym ale jednocześnie smakował jak delikatna pianka przypominająca bardziej sernik na zimno. Po prostu cudo! Polałam sernik dyniowy polewą toffi, która oczywiście jest masakrycznie słodka ale myślę, że sam sernik bez żadnej polewy czy dodatków też będzie wspaniale smakował… Bardzo polecam 🙂
Sernik dyniowy
Składniki:
Spód:
- 200 g ciasteczek imbirowych /gingersnap cookie/
- 28 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 28 g cukru brązowego
- 57 g masła rozpuszczonego
lub
- 200 g ciasteczek digestive
- 100 g masła rozpuszczonego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
Masa:
- 680 g sera kremowego w temp. pokojowej (typu philadelphia)
- 350 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 28 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- dynia – 270 g gęstego puree z dyni*
- 5 dużych jaj
- 110 g kwaśnej śmietany w temp. pokojowej
Polewa:
- 1 puszka mleka niesłodzonego -410g (evaporated milk)
- 70 g masła
- 150 g ciemnego cukru muscovado
* Dynię obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki można ugotować w wodzie lub na parze do miękkości albo upiec w piekarniku w 180 stopniach. Czas zależy od tego jakiego rodzaju dynię przyrządzamy i jakiej wielkości mamy kawałki. Zawsze należy sprawdzić czy jest już wystarczająco miękka. Ugotowaną należy dobrze odcedzić na sicie. Zmiksować dynię, a jeśli puree jest za rzadkie to odcisnąć np. w ściereczce
1. Ciastka imbirowe rozdrobnić robotem lub zamknąć szczelnie w woreczku foliowym i rozwałkować wałkiem. Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temperaturze 180 stopni.
W wersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić jak wyżej. Połączyć z rozpuszczonym masłem i imbirem. Wyłożyć jak wyżej na spód tortownicy i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (bez pieczenia).
2. Zmiksować ser na puszystą masę, kilka razy w trakcie mieszania ściągać ser z boków miski, żeby całość była dobrze zmiksowana. Dodać mąkę, cukier i przyprawy i miksować kolejne 2-3 minuty (zbierając masę ze ścianek). Dodać wanilię i puree z dyni i zmiksować do połączenia składników. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując masę po każdym dodaniu jajka. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać kwaśną śmietanę.
3. Piec w temperaturze 150 stopni około 70-80 min aż wierzch będzie ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można również podać z ubitą śmietaną, orzechami….lub inną polewą.
Smacznego 🙂
Źródło: http://www.kingarthurflour.com/recipes/pumpkin-cheesecake-with-gingersnap-crust-recipe
studentka na diecie
17/10/2013 @ 21:33
Mój właśnie chłodzi się do jutra w lodówce 🙂 ale już zdążyłam spróbować bo bym nie wytrzymała 😛 a przepis miałam bardzo podobny. Masz racje – jest super leciutki jak pianka i dosłownie rozpływa się w ustach :))
skoraq cooks
02/10/2013 @ 10:01
Ten sernik jest nieprzyzwoicie piękny 🙂 Wpisuję na listę do zrobienia 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:26
Na pewno będzie smakował 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:25
Warto 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:13
Ja mam dyniową fazę od zeszłego roku…:)
Dorota
01/10/2013 @ 20:12
Cieszę się, że wielbicieli tego senika jest tak wielu 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:11
Najwyższy czas…;)!
Dorota
01/10/2013 @ 20:09
Ja też się w nim zakochałam…:)
Dorota
01/10/2013 @ 20:09
Dziękuję 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:06
Koniecznie:)
Dorota
01/10/2013 @ 20:05
Koniecznie:)!
Dorota
01/10/2013 @ 20:04
To koniecznie trzeba wypróbować :)!
Dorota
01/10/2013 @ 20:04
Delicja….dokładnie :)!
Dorota
01/10/2013 @ 20:03
🙂
Sosna
28/09/2013 @ 15:38
Pięknie się prezentuje 🙂
jak zrobić omlet
26/09/2013 @ 22:51
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
Kulinarna Fuzja
25/09/2013 @ 20:40
Jednym zdaniem i pierwszym zdjęciem już mnie do niego przekonałaś! ciekawa jestem smaku dyniowego sernika 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:02
To koniecznie musisz go wypróbować 🙂
Natalia - Poezja Sma
24/09/2013 @ 23:24
Prawdziwe cudo! Też się przymierzam do sernika dyniowego i Twój tylko mnie zachęca aby przyśpieszyć działania 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:03
Czekam na Twoje cudeńko 🙂
babeczka
24/09/2013 @ 21:24
Istna rozpusta 😀
Ola in the kitchen
24/09/2013 @ 20:50
Ty mnie normalnie wykończysz, zaraz będę miała zawał serca a jak nie zawal to problem z zaśnięciem 😀 Delicja!!!!
martawkuchni.blog.pl
24/09/2013 @ 16:20
ale rewelacyjny pomysł:) o takim serniku jeszcze nie słyszałam:) wygląda extra:)
kulinarny blog saman
24/09/2013 @ 07:26
Wysmienity, na pewno musiał smakować bosko, pozdrawiam 🙂
wedelka
23/09/2013 @ 21:50
Widziałam dziś już kilka dyniowych serników..co jeden, to ładniejszy 🙂 Obowiązkowy punkt do wykonania w październiku 🙂
bielinka
23/09/2013 @ 19:59
nie przeżyję, jak nie zrobię takiego w sezonie dyniowym 😀
Pati
23/09/2013 @ 18:10
Z tą polewą wygląda obłędnie!
Dorota
01/10/2013 @ 20:09
Dziękuję 🙂
domowacukierniaewy.b
23/09/2013 @ 16:53
Zakochałam się w tym serniku od pierwszego wejrzenia! A ten sos – bajka! 🙂
Kaś
23/09/2013 @ 16:51
Na dyniowy czaję się od zeszłego sezonu, ale jakoś zawsze wypadnie coś innego. Chyba najwyższy czas się zmobilizować 🙂
Andźka
23/09/2013 @ 13:32
Też uważam, że jest boski! Bardzo orzeźwiający i delikatny. Jest wiele przepisów na jego wykonanie, ale smak mega podobny. Uwielbiam go. A tą Twoją polewę wyduśdałabym prosto z tego cudnego dzbanuszka! Pozdrawiam!
ankawell
23/09/2013 @ 09:16
Mam teraz jakąś "dyniową fazę " 🙂 i wszystkie smaki w kuchni chcę z dynią komponować … Twój sernik mnie zachwyca – zapisuję przepis 🙂
Upiecz coś zdrowsze
23/09/2013 @ 08:16
ale cudo! 🙂
Łucja
23/09/2013 @ 08:09
Obłędny 🙂 nigdy nie jadłam sernika dyniowego 🙂 ale zamierzam to nadrobić!!
Amber
23/09/2013 @ 05:46
Piękny!
Kiedyś wykonałam podobny i teraz zamierzam powtórzyć.
Uwielbiam dynię.