Muffinki – babeczki bananowe

muffinki babeczki bananowe

Muffiny, zwane też muffinkami (zarówno przez jedno jak i przez dwa ‘f’…) to okrągłe ciastka w kształcie babeczki, najczęściej z różnymi dodatkami, bardzo popularne w krajach anglosaskich (USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii). Ten przepis na muffinki bananowe dostałam od znajomej jakieś 10 lat temu i ciągle do niego wracam:)! Nie są zbyt słodkie ale za to pulchne i wilgotne. Dodałam teraz do nich orzechy bo taka pora roku, ale zwykle zostaję przy samych bananach… nie ma co rozprawiać najlepiej posmakować.;)!

Muffinki – babeczki bananowe – składniki:

  • 3 jajka
  • 300g cukru (ja zwykle dodaję mniej…)
  • 150 ml oleju
  • 150 ml wody
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 2,5 łyżeczki  gorącej wody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 banany (lub 2 banany i garść posiekanych orzechów)
  • 350g mąki

Ubijam jajka z cukrem, dodaję olej, wodę, zmiksowane (lub rozdrobnione widelcem) banany oraz sodę rozpuszczoną w 2,5 łyżeczkach gorącej wody (ale nie wrzącej…). Na koniec stopniowo dodaję przesianą mąkę.

babeczki bananowe

babeczki bananowe

babeczki bananowe

muffinki babeczki bananowe

muffinki babeczki bananowe

muffinki babeczki bananowe

Piekę w temp. 200 stopni ok 30 min. Po ostygnięciu dekoruję polewą czekoladową (zobacz np. tutaj) ale to niekonieczne… można tylko posypać cukrem pudrem…

muffinki babeczki bananowe

muffinki babeczki bananowe

Smacznego:)