Chleb bezglutenowy
Zdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk. Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania. Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się na to, że chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis się przyda 🙂
Chleb bezglutenowy
Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej gotowej -i z takiej skorzystałam- ale można też użyć: 250 g mąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży
- 550 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki a następnie wodę i oliwę. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą. (W przypadku korzystania z drożdży świeżych podobno można dodać je bez rozrabiania). Miskę należy szczelnie przykryć folią i zostawić na 15-20 minut i nie więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja.
Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do przygotowanej foremki. Przykryć ciasto w foremce folią -uważając żeby się nie przykleiła do ciasta- i zostawić do lekkiego wyrośnięcia na 10-20 minut!
Po wyrośnięciu -zdjąć folię- i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 56-60 minut. (Ja po około 20 minutach odrobinę zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni). Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach”
Daria
22/04/2023 @ 09:12
Upiekłam chlebek i już wiem że często będzie gościć na moim stole. Chlebek pyszny i prosty w wykonaniu. 🙂
Daria
22/04/2023 @ 09:10
Upiekłam chlebek pierwszy raz i już wiem że często będzie gościć na moim stole. Chlebek pyszny i prosty w wykonaniu. 🙂
Aga
22/09/2016 @ 09:27
a czy można uzyć samej mąki kukurydzianej? 🙂
magda
13/04/2015 @ 20:27
jak długo chleb utrzymuje śiweżość
Dorota
13/04/2015 @ 21:45
Ten chleb jest świeży 1-2 dni, a jeśli go szczelnie zamkniesz to pewnie wytrzyma nawet 3-4. Pozdrawiam!
agnieszka
11/04/2015 @ 00:13
Też piekę ten chlebek od jakiegoś czasu. Jest pyszny i banalnie prosty, a mąki można dowolnie mieszać i zawsze wychodzi.
Pati
04/03/2015 @ 13:47
Teraz bezglutenowcy mają o wiele prościej niż kiedyś…. Pysznie wygląda z mnóstwem ziaren!
kulinarny blog samanthy
03/03/2015 @ 16:33
Tez lubię takie chlebki, zachwycająco pysznie wygląda 🙂
Magdalena
01/03/2015 @ 17:29
ależ apetyczny i zdrowy chlebuś!
wisla
28/02/2015 @ 11:51
Chleb wygląda bardzo apetycznie i ma całkiem “glutenową” strukturę.
Jeżeli jeszcze masz opakowanie, napisz może jaki jest skład takiej mąki. Często w składzie jest guma ksantanowa lub arabska i ona sprawia, że chleb ma taki ładny miękisz. Takie dodatki sa używane nie tylko w przemyśle spożywczym, ale tez w farmacji. Nie sa szkodliwe i maja naturalne pochodzenie.
Dziekuję za dołączenie do lutowej listy “Na zakwasie i na drożdzach” tego bezglutenowego wypieku.
Dorota
03/03/2015 @ 21:10
Na opaowaniu jest podane tylko, że to mieszanka mąki: ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, tapioki i gryczanej. Gumę ksantanową samą- można kupić na stoisku bezglutenowym ale jeszcze nie miałam okazji z niej skorzystać… I dzięki za przypomnieniu o liście! Pozdrawiam!
Salvador Dali
27/02/2015 @ 08:13
wow… bezglutenowy a wygląda jak pyszny chlebuś na pszennej mące.. Dobrze, że ktoś je wymyśla, by nikt nie musiał rezygnowac z domowego wypieku.. 🙂
Łucja
25/02/2015 @ 23:52
Wygląda pięknie, na pewno warto go upiec, choćby z samej ciekawości jak będzie smakował!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
25/02/2015 @ 20:34
Nie ukrywamy marzy nam się taki chlebek domowej roboty ale nie korzystamy z gotowych mieszanek a te własne nie sprawdzają się w naszym piekarniku i wypiek okazuje się gliną :/
Nemi
25/02/2015 @ 20:21
Pyszny chlebek! Porywam kromeczkę!
domowacukierniaewy.blox.pl
25/02/2015 @ 17:11
Kolejny wspaniały chleb, podziwiam 🙂
Magda C.
25/02/2015 @ 16:17
Ciekawy ten chlebek, podeślesz kromkę?
Sophie
25/02/2015 @ 11:23
Chciałabym taki chlebek posmakować , ale nie będzie mi dane, bo jestem kulinarnym antytalentem 🙁