Focaccia na oleju rzepakowym
Ponieważ z wielką przyjemnością zostaliśmy częścią akcji Pokochaj olej rzepakowy organizowanej przez portal pokochajolejrzepakowy.pl, postanowiłam sprawdzić czy olej rzepakowy nazywany oliwą Północy sprawdzi się w przepisach jednoznacznie kojarzonych z oliwą z oliwek takich jak włoska focaccia. Focaccia na oleju rzepakowym wyszła równie pulchna i delikatna jak na oliwie. Chlebek – ze względu na dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać w… nie zgadniecie… w smakowym oleju rzepakowym… 😉 Tak na marginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji “oficjalnego” promowania, już kilka tygodni wcześniej kupiliśmy (w UK) kilka buteleczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco!
Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/.
Focaccia na oleju rzepakowym
Składniki:
- 400 g mąki chlebowej
- 1.5 łyżeczki suchych drożdży
- 0.5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju rzepakowego + więcej do polania wierzchu
- 0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 250 ml letniej wody
- sól gruboziarnista, gałązka świeżego rozmarynu i czarne oliwki na wierzch
1. Drożdże i cukier zmieszać z 3 łyżkami letniej wody i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na 1-2 godziny (aż podwoi objętość).
3. Wyjąć ciasto z miski i delikatnie zagnieść a następnie dłońmi rozciągnąć na blaszce o wymiarach 23×32 cm wysmarowanej olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4. Delikatnie palcami zrobić zagłębienia w cieście. Ułożyć na cieście odsączone oliwki, posypać rozmarynem i solą gruboziarnistą. Polać delikatnie olejem rzepakowym.
5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 min.
Smacznego 🙂
Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym - UgotujmyTo.pl
26/01/2014 @ 09:44
[…] podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju. Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… […]
grey
09/09/2013 @ 04:54
Sprawdza się, sprawdza i to doskonale 🙂 Jeśli o własne gusta chodzi to ja zawsze wybiorę olej przed oliwą – ze względu na smak, ale też właściwości zdrowotne.
Dorota
10/09/2013 @ 16:58
Zgadzam się w 100% Pozdrawiam :)!
lutka40
17/08/2013 @ 20:16
Piękna i taka puchata!
Łucja
17/08/2013 @ 10:30
pysznie się prezentuje 🙂 jeszcze nie jadłam choć się przymierzam do zrobienia 🙂 a smakowe oleje rzepakowe uwielbiamy i jadamy 🙂
domowacukierniaewy.b
16/08/2013 @ 17:45
Idealnie puszyste! Pycha
Kulinarna Fuzjua
15/08/2013 @ 23:44
Obłędna !
Natalia - Poezja Sma
15/08/2013 @ 22:25
Jak widać to wyjątkowo uniwersalny olej 🙂 pysznie wygląda ta focaccia
Łasuch w kuchni
15/08/2013 @ 21:07
Uwielbiam olej rzepakowy, więc wyobrażam sobie jak pyszna musi być ta focaccia 🙂
Kaś
15/08/2013 @ 19:18
ale puszysta! niemal mi nią zapachniało 🙂
Samantha
15/08/2013 @ 18:22
Smakowita bułeczka z oliwkami na pewno przepyszna 🙂
soulstorm-everywhere
15/08/2013 @ 16:36
nigdy czego takiego nie jadłam 🙂
rozmaryn musi mieć miękkie gałązki?