Ciasteczka owsiane
Tak sobie siedziałam i myślałam co ciekawego by tu upiec i dotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka… Przewertowałam swoje książki i znalazłam ten przepis na pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami w książce ‘Baking’. Nie ma nic lepszego niż takie świeże ciasteczka podane z mlekiem…
Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami – składniki:
- 100 g orzechów (u mnie laskowe)
- 100 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 125 g mąki (przesianej)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g płatków owsianych
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
- odrobina mleka
Obrane orzechy siekam na mniejsze kawałki. (Jeśli macie orzechy laskowe ze skórką to wystarczy je wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok 5 min. a następnie w ściereczce usunąć skórki).
Miksuję masło z cukrem a następnie dodaję jajko, wanilię i miód i ciągle miksuję do uzyskania jednolitej masy. Przesianą makę mieszam w oddzielnej misce z płatkami owsianymi i solą.
Łączę obie masy i dodaję orzechy i rodzynki. Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka.
Lepię małe kuleczki które układam w sporej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczam. Piekę je w temp. 190 stopni ok 10-15 minut aż zrobią się złote.
Po upieczeniu należy je wystudzić na kratce aż zrobią się kruche.
Smacznego 🙂
Martynka
01/04/2014 @ 13:32
Rewelacja szybko, prosto i smacznie a do tego lekko. Spróbuję je upiec jeszcze dziś !
Michał 32
15/03/2014 @ 20:18
Zrobiłem te ciastka dzisiaj i wyszły bardzo dobre. Są kruche. Należy je popijać, najlepiej mlekiem, ponieważ są suche. Użyłem 1/3 cukru z przepisu i dodałem żurawinę, zamiast rodzynek. Od razu zjadłem połowę, ponieważ nie mogłem się opamiętać.
Dorota
16/03/2014 @ 16:54
Super pomysł z żurawiną! Cieszę się, że smakowały :)! Polecam Ci również ciasteczka kokosowo-owsiane Anzac! Pozdrawiam!!!
bbb
27/10/2013 @ 17:05
Zrobiłam dziś te ciastka. Dodałam tylko 100 g cukru i nie dodawałam miodu, a i tak są bardzo słodkie. Ogólnie da się je zjeść, bo są smaczne, ale ostrzegam przed tak dużo ilością cukru;)
ankawell
06/11/2012 @ 09:47
Same wspaniałe przepisy u Ciebie…takie trafione w mój smak 🙂 … muszę przejrzeć cały blog :):)
Marta @ Co dziś zje
01/11/2012 @ 18:57
pomysł przedni i efekt widzę smakowity 🙂
Kaś
01/11/2012 @ 13:24
owsiane najlepsze! porywam kilka 🙂
Ewelina
31/10/2012 @ 22:29
Ojeju jakie pyszności!:)
Emcia
31/10/2012 @ 08:03
Zdjęcia powalają… Musiały być mocno chrrrupiące, tak jak lubię 😉
zjedz_mnie
30/10/2012 @ 21:31
Fajne ciasteczka, pysznie wyglądają:)
Pan Deserek :)
30/10/2012 @ 21:12
Fantastyczne takie ciasteczka – ja właśnie jutro mam robić min. z płatkami owsianymi – jak zrobię to się także pochwalę 🙂
Monica
30/10/2012 @ 16:30
Dawno nie piekłam. Lubię. Bardzo.
🙂
Natalia
30/10/2012 @ 16:27
Uwielbiam takie ciacha 🙂
Samantha
30/10/2012 @ 15:36
O tak pysznych ciasteczek nigdy dość ! Wyglądają bardzo smacznie 🙂
Oat cookies | Delicious cooking
30/10/2012 @ 16:15
[…] Copyright & full recipe: ugotujmyto.pl. […]
Nemi
30/10/2012 @ 07:44
Apetycznie i zdrowo:)
Magda
29/10/2012 @ 23:21
uwielbiam takie zdrowe, owsiane chrupanie :33