Kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku

Lubię przepisy w których z kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego. Czasami fajnie zjeść coś wykwintnego, ale tak naprawdę tylko wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów, jak na przykład do tego kurczaka po węgiersku czyli kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cebuli a dla tych co lubią i chili;) Podaję go z ryżem. Jednego dnia jemy kurczaka po węgiersku a następnego dodaję do sosu śmietanę i już mam kurczaka po bułgarsku. Polecam!

Kurczak po węgiersku – składniki:

  • 7-8 kawałków kurczaka (u mnie podudzia)
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • papryczka chili lub pieprz kajeński – dla lubiących ostre smaki 😉
  • sól, pieprz, papryka, oliwa do smażenia

 

Po umyciu i osuszeniu kawałki kurczaka doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością papryki. Obsmażam na oliwie na złoty kolor. Pomidory z puszki (w sezonie można użyć świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki) przełożyć do rondelka i dodać obsmażonego kurczaka.

Kurczak po węgiersku

Lekko doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.  Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż kurczak będzie miękki. Cebulę i paprykę obieram i kroję na duże kawałki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Chwilę wszystko przesmażam i dokładam do kurczaka.

Kurczak po węgiersku

Nie robię tego na początku duszenia, bo wtedy obie się rozgotują a lubię jak warzywa w potrawce są al dente. Całość jeszcze duszę ok 10-15 min. Można też -jak ja- dodać do smażonych warzyw papryczkę chili lub pieprz kajeński.

Jak dodamy na końcu do tej potrawki trochę śmietany to będzie kurczak po bułgarsku… równie smaczny! 🙂

Kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku

Smacznego 🙂