Kurczak po węgiersku
Lubię przepisy w których z kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego. Czasami fajnie zjeść coś wykwintnego, ale tak naprawdę tylko wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów, jak na przykład do tego kurczaka po węgiersku czyli kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cebuli a dla tych co lubią i chili;) Podaję go z ryżem. Jednego dnia jemy kurczaka po węgiersku a następnego dodaję do sosu śmietanę i już mam kurczaka po bułgarsku. Polecam!
Kurczak po węgiersku – składniki:
- 7-8 kawałków kurczaka (u mnie podudzia)
- 2 puszki pomidorów
- 3 papryki
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- papryczka chili lub pieprz kajeński – dla lubiących ostre smaki 😉
- sól, pieprz, papryka, oliwa do smażenia
Po umyciu i osuszeniu kawałki kurczaka doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością papryki. Obsmażam na oliwie na złoty kolor. Pomidory z puszki (w sezonie można użyć świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki) przełożyć do rondelka i dodać obsmażonego kurczaka.
Lekko doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż kurczak będzie miękki. Cebulę i paprykę obieram i kroję na duże kawałki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Chwilę wszystko przesmażam i dokładam do kurczaka.
Nie robię tego na początku duszenia, bo wtedy obie się rozgotują a lubię jak warzywa w potrawce są al dente. Całość jeszcze duszę ok 10-15 min. Można też -jak ja- dodać do smażonych warzyw papryczkę chili lub pieprz kajeński.
Jak dodamy na końcu do tej potrawki trochę śmietany to będzie kurczak po bułgarsku… równie smaczny! 🙂
Smacznego 🙂
Piotrek
26/10/2013 @ 15:36
Bardzo pyszne, polecam 🙂
Dorota
27/10/2013 @ 14:15
Cieszę się, że smakowało! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Lovelykate
29/10/2012 @ 15:41
Siła tkwi w prostocie 🙂 Uwielbiam takie aromatyczne potrawy 🙂
Hungarian chicken « Delicious cooking
28/10/2012 @ 22:26
[…] & Full recipe: ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 1:02 pm Photos Feed Comments Previous […]
Paulina
28/10/2012 @ 21:17
lubię takie dania:) często goszczą na moim stole:D a do tego twoje kusi wyglądem;)
Zuza
27/10/2012 @ 20:46
z chilli o tak 🙂
Pan Deserek :)
27/10/2012 @ 17:56
Wygląda rewelacyjnie 🙂
ankawell
27/10/2012 @ 16:42
dla mnie wersja z chili … lubię na ostro 🙂
Loreta
27/10/2012 @ 11:36
ale apetycznie wygląda mmmm
Samantha
27/10/2012 @ 09:14
Pyszna propozycja na niedzielny obiad 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
P.S. Ale u was ładnie na stronie 🙂
Usagi
27/10/2012 @ 06:45
Fajny przepis, przemawia do mnie ta papryka, to bardzo moje smaki. Lubię takie obiady.