Karkówka w sosie pieczarkowym
Od czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!
Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki:
- ok. 6 plastrów karkówki
- 400g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia
Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką.
Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron.
Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby je tylko zakryć. Pieczarki myję, obieram, kroję na grubsze plastry i podsmażam – z pokrojonym w plasterki czosnkiem – odrobinę aby tylko lekko zmiękły i dodaję je do karkówki.
Duszę na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając ok. godziny (aż mięso zacznie się robić miękkie) i wtedy dodaję podsmażoną cebulę – nie dodaję wcześniej bo nie lubię jak cebula jest bardzo miękka.
Doprawiam jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem. Duszę jeszcze mięso aż zrobi się mięciutkie.
Smacznego 🙂
Mirek
01/05/2013 @ 15:58
Ja to zrobiłem przy pomocy paska z kartonu.
Zwinąłem w rulon, końcówki skleiłem taśmą i położyłem na talerzu.
Do środka nałożyłem kaszę z małym dodatkiem masła.
Ważne, żeby dobrze podokładać do krawędzi wtedy nie powinno się rozsypywać.
POdobnie zresztą zrobiłem z surówką z kapusty.
ankawell
06/11/2012 @ 09:45
Karkówka w towarzystwie pieczarkowego sosu i mojej ulubionej gryczanej kaszy – poezja smaków 🙂
Kasia
04/11/2012 @ 21:41
Ten pomysł na karkówkę bardzo mi się podoba i w najbliższym czasie z chęcią go wypróbuję;)))
Zosia
03/11/2012 @ 15:19
Bardzo bym chciała widzieć w jaki sposób tak pięknie skomponowałaś rulonik – czy jak to nazwać – kaszy. Co należy do tej kaszy czy też jarzynki dodać, żeby się nie rozsypały a stanowiły tak fajną kompozycję ?
Veronica
02/11/2012 @ 20:17
pyszne domowe jedzonko i pięknie podane 🙂
Irena
02/11/2012 @ 11:03
Właśnie kupiłam kilka kotletów karkówki i zamierzałam coś z nimi zrobić ; miałam pomysł na sztukę mięsa , ale go zaniecham. Twój przepis mi się przydał ; zatem dziś muszę dokupić pieczarki. Wiem , że wyśmienitym dodatkiem do karkówki są starte razem z kwaśnym jabłkiem , gotowane i podsmażone czerwone buraczki. Też je polecam.
Pan Deserek :)
01/11/2012 @ 16:11
Ja juz po obiedzie ale smaku mi narobiłaś tą karkówką 🙂
Samantha
01/11/2012 @ 08:31
Super danie, z pieczarkami przepyszne ! Idealna propozycja obiadowa 🙂 Pozdrawiam kochani 🙂
karmel-itka
01/11/2012 @ 07:33
wygląda meega apetycznie!
super sprawa na niedzielny obiad :]