Karkówka w sosie pieczarkowym

Karkówka w sosie pieczarkowym

Od czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!

Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki:

  • ok. 6 plastrów karkówki
  • 400g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia

 

Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby je tylko zakryć. Pieczarki myję, obieram, kroję na grubsze plastry i podsmażam – z pokrojonym w plasterki czosnkiem – odrobinę aby tylko lekko zmiękły i dodaję je do karkówki.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Duszę na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając ok. godziny (aż mięso zacznie się robić miękkie) i wtedy dodaję podsmażoną cebulę – nie dodaję wcześniej bo nie lubię jak cebula jest bardzo miękka.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Doprawiam jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem. Duszę jeszcze mięso aż zrobi się mięciutkie.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Karkówka w sosie pieczarkowym

 

Smacznego 🙂