Domowa bagietka pszenna
Jeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo 🙂 Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w nałóg i nie można przestać, bo zawsze jest jakiś ciekawy przepis do wypróbowania. Wśród blogów znajdziecie wiele, które specjalizują się w wypiekach i osoby je prowadzące są naprawdę specjalistami w tej dziecinie. Ja natomiast uprawiam amatorskie pieczenie… bardziej kieruję się miłością i radością z pieczenia niż specjalistyczną wiedzą..;) Lubię dodatkowo jak przepisy są proste… ze względu na ich czas przygotowania, ale też na składniki. Dlatego spodobał mi się przepis znaleziony na blogu ala-piecze.blogspot.co.uk. Bagietka miała na zdjęciach piękne dziury i jej przygotowanie nie wydawało się skomplikowane i oczywiście nie było 😉 Bagietka pszenna jest delikatna i mięciutka i jak raz ją przygotujecie to na pewno będziecie do niej wracać 🙂 Zdecydowanie zachęcam do jej przygotowania!
Domowa bagietka pszenna
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 300 g letniej wody
1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin.
2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko spłaszczyć i złożyć w kopertę ( czyli złożyć ciasto z czterech stron do środka i zostawić złączeniem do spodu) Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować z każdej bagietkę. Uformowane bagietki przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i obsypanej mąką) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w listopadzie prowadzone przez “Grahamka, weka i kajzerka“
Pati
25/11/2014 @ 14:25
Wygląda jak ciabatka, a ja uwielbiam ten rodzaj pieczywa…
kulinarny+blog+samanthy
24/11/2014 @ 21:42
Idealna, taka najlepsza z dziurami !
Ola+in+the+kitchen
24/11/2014 @ 11:02
W nie jednej piekarni tak ładnej bagietki nie znajdziemy 😀
Ania
23/11/2014 @ 16:58
jakie mają dziury 🙂
Łucja
22/11/2014 @ 21:19
Dziury to ona ma zachwycające 🙂
www.mojamalakuchnia.wordpress.com
21/11/2014 @ 13:12
taka domowa bagietka jest naprawdę pyszna!
majka
21/11/2014 @ 07:12
Swietna! Lubie domowe bagietki chyba jeszcze bardziej niz domowy chleb 🙂
Opalanka
20/11/2014 @ 22:36
Też jestem już w tym nałogu, śliczna bagietka!
domowacukierniaewy.blox.pl
20/11/2014 @ 21:58
Ale urocze dziurki 😉
Inspirowane+Smakiem
20/11/2014 @ 21:07
Jak bagietkowa ciabatta:)))
Alina Waliczek
20/11/2014 @ 20:20
Jakie śliczne ci wyszły, mam nadzieję że smakowały.Pozdrawiam
Marzena
20/11/2014 @ 14:40
Zrobię na bank:-) Wyglądają jak Twoje bułeczki na zakwasie z takimi dziurami:-))
skoraq cooks
20/11/2014 @ 10:55
Mmmmm, domowe bagiety najlepsze <3
Magda C.
20/11/2014 @ 09:05
Wspaniała bagietka, idealna na śniadanie 🙂
Amber
20/11/2014 @ 07:45
Pyszna bagietka!
A z domowej piekarni najlepsza.
Szkoda,że nie piekłaś z nami chleba litewskiego,bo wart zachodu…
POzdrawiam.