Chleb tygrysi
Nie mogłam sobie odmówić zrobienia tego chleba… 😉 Chleb ten powszechnie jest znany pod nazwą chleb tygrysi, choć obecnie jeden z supermarketów w UK zmienił jego nazwę na chleb żyrafi – po tym, jak małe dziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa… Zobaczcie zresztą sami: http://i.imgur.com/5CwIw.jpg Chleb tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki, pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! 🙂
Chleb tygrysi
Składniki:
Chleb:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka drożdży instant (7g)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 300 ml letniej wody
Powłoka tygrysia:
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości -około 1 godziny.
2. Wszystkie składniki tygrysiej powłoki wymieszać i zostawić na 15 minut.
3. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i wyłożyć na blaszkę -przepis podaje, żeby blaszkę wysmarować olejem, ale chleb się przykleja… lepiej wysypać ją np. kaszą manną lub wyłożyć papierem. Bochenek posmarować tygrysią powłoką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
4. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z gorącą wodą. Wyrośnięty chleb wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec około 20 minut. Chleb jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód… Studzimy na kratce…
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Źródło: http://www.domesticsluttery.com/2011/06/baking-for-beginners-tiger-bread.html
chleb tygrysi
20/03/2023 @ 07:35
wiele pozytywów słyszałem na temat tego chleba. Bardzo chętnie bym spróbował. Niestety mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o wypieki
chleb tygrysi
20/03/2023 @ 07:33
gdzie można kupić ten chleb w warszawie
ruda
14/06/2014 @ 18:02
Ostatnio pieczenie chleba stalo sie moim nalogiem.Wyprobowalam rowniez ten chlebek i jest bardzo dobry.Polecam domowe pieczywo smakuje duzo lepiej niz sklepowe a wiekszosc jest bardzo prosta do zrobienia:)
Dorota
18/06/2014 @ 16:34
Zgadzam się w 100%! Pozdrawiam :)!
ankawell
17/03/2014 @ 14:00
Tygrysi chleb zdarzało mi się kupować w jednym z pobliskich sklepów. Wygląda przepięknie. Zawsze zastanawiałam się jak uzyskać taką fantastyczną skórkę.
Twój chleb mnie oczarował i dzięki Tobie poznałam sekret tej cudownej chlebowej skórki 🙂
/ To byłby świetny przepis do naszej wirtualnej Piekarni. Myślałaś o tym aby go zaproponować Amber ? /
skoraq cooks
06/03/2014 @ 20:51
Przyznam szczerze, że ta skórka urzeka 🙂 Piękny chleb 🙂
Ola in the kitchen
04/03/2014 @ 19:42
Widziałam już wcześniej bułki, ale chleba jeszcze nie. Chlebek robi wrażenie!
Dorota
05/03/2014 @ 18:38
I do tego smakuje też :)!
Loreta
28/02/2014 @ 13:08
Wygląda pysznie, przypomniał mi czas spędzony w Londynie! Och i napatrzeć się nie mogę na Twoje zdjjęcia! Śliczne!!!
Dorota
05/03/2014 @ 18:39
Dziękuję… robię co mogę ;)!
Magda C.
28/02/2014 @ 10:31
Wspaniały! Ten wierzch jest taki uroczy 🙂
Luka Li
28/02/2014 @ 09:00
Chleb znakomicie się prezentuje! Robiłam kiedyś bułeczki tygrysie, chleb też mam w planach, ale skórkę chcę zrobić pikantną 🙂 Pozdrawiam!
Dorota
05/03/2014 @ 18:42
Super pomysł z tą skórką! Poczekam na przepis ;)!
domowacukierniaewy.blox.pl
27/02/2014 @ 05:48
Idealnie wypieczony, pulchniutki, po prostu wspaniały 🙂
Inspirowane Smakiem
27/02/2014 @ 05:06
Dziecko miało rację, na pierwszy rzut oka widać, że to żyrafa;)
Aga
26/02/2014 @ 19:22
Wygląda rewelacyjnie! Muszę wypróbować, na pewno podbije serca dzieci:)
Salvador Dali
26/02/2014 @ 18:57
ten wierzch! Chyba najbardziej urokliwy chleb jaki ostatnio widziałam 🙂
Łucja
26/02/2014 @ 17:07
Będę się powtarzać :D) chlebek jest cudny !! upiekę go na pewno!!
Anita
26/02/2014 @ 17:01
Napisałam się komentarza a tu strona pokazała mi error
Amber
26/02/2014 @ 12:03
Cudna skórka!
Chleb piękine wyrośnięty.
W Polsce spotkałam ten chleb pod nazwą ,tygrysi’,ale z mąki kukurydzianej.
Spróbowałam,ale niestety bardzo się kruszy.
Wypróbuję Twój przepis z maką pszenną.
Pozdrawiam Cię.
Pati
26/02/2014 @ 08:22
Bardzo oryginalnie wygląda!
Smakowe Kubki
26/02/2014 @ 07:11
No, urzekł mnie następny bochen i jak go zwał tak go zwał, ja przepis dodaję do kajetu pt.ZROBIĆ OBOWIĄZKOWO !
pieczarka mysia
26/02/2014 @ 06:20
Wow! Alez on cudowny 😉 pieknie sie prezentuje!
Natalia - Poezja Smaku
26/02/2014 @ 00:46
Słyszałam o nim w telewizji 🙂 bosko wygląda!