Domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem 🙂 Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. 😉 Buraki natomiast oprócz pierwiastków mineralnych mają sporo przeciwutleniaczy, które wspomagają układ krwionośny oraz posiadają właściwości zasadotwórcze, które bardzo się przydadzą po zakwaszaniu żołądka ciężkostrawnymi daniami. Dlatego oprócz tego, że taka domowa ćwikła z chrzanem wspaniale smakuje, to naprawdę jest bardzo zdrowa 🙂

Domowa ćwikła z chrzanem

Składniki:

  • około 2 kg buraczków
  • około pół kilograma korzenia chrzanu
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 2-4 cytryn

 

Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce.

Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie domowej ćwikły z chrzanem Przygotowanie domowej ćwikły z chrzanem Przygotowanie domowej ćwikły z chrzanem

Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej soku z cytryny. Można podzielić buraczki na pół i zrobić dwie wersje : łagodną i ostrą.

Przygotowanie domowej ćwikły z chrzanem

Jeśli nie zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu, żurku, czy śmietany.

Wyszło mi z tej porcji 2,5 słoika litrowego… 🙂

Smacznego 🙂

Domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem