Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy
Dzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych. Przygotowanie smakowych warstw za to jest dziecinnie proste. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie. Do warstwy łososiowej można też dodać więcej łososia jeśli chcemy, żeby była ona bardziej łososiowa ;)! Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy na pewno będzie pięknie prezentował się na najbardziej wykwintnym przyjęciu…. Zapraszam :)!
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy
Składniki:
Ciasto (forma o śr. 20 cm):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 100 g margaryny Palmy
- szczypta soli
- 3 jajka
Zagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 minut.
Warstwa szpinakowa:
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka serka kremowego
- sól, pieprz, sok z cytryny
Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny.
Warstwa chrzanowa:
- 200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)
- mały słoiczek chrzanu
Serek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.
Warstwa łososiowa:
- 200 g wędzonego łososia
- skóra otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- koperek
- 2 łyżki serka kremowego
- pieprz mielony
- 300 ml śmietany kremówki
Zmiksować łososia, sok, skórkę, koperek, serek i pieprz na jednolity mus. Ubić śmietanę (nie za sztywno) i połączyć ją delikatnie z musem.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
ankawell
01/04/2014 @ 12:38
Ten przepis będzie dla mnie inspiracją.
Na moim wielkanocnym stole stanie na pewno jakaś wariacja na jego temat 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
01/04/2014 @ 14:25
Bardzo się cieszę :)! Mam tylko nadzieję, że zdążysz zrobić zdjęcia i pokazać na blogu ;)! Pozdrawiam!
Ola in the kitchen
28/03/2014 @ 20:11
O kurcze felek! Mistrzostwo świata 😀
majka
28/03/2014 @ 16:17
Ale wielgachny tort:) ciekawe jest zarówno jego wnętrze jak i wygląd:) świetna robota:)
Monica
26/03/2014 @ 12:53
Wow, chylę czoła! Wspaniały tort. Zawsze mnie intrygował smak takich wytrawnych tortów, bo w naszej polskiej kuchni (na imprezach rodzinnych przede wszystkim) byłoby to najdziwniejsze zjawisko na stole wśród gości 😉 Piękny!
Pozdrawiam serdecznie!
Pan Deserek :)
25/03/2014 @ 19:08
Intrygujący torcik 🙂 Będzie trzeba spróbować 😉
pieczarka mysia
25/03/2014 @ 18:04
bardzo ciekawy przepis 🙂 lubie takie smaki!
Opalanka
25/03/2014 @ 18:01
ależ się prezentuje!
Anita
25/03/2014 @ 17:55
Ale wyczarowałaś cudo. Aż mi łzy szczęścia poleciały. Taka radość mi sprawiło to zdjęcie. Muszę zrobic:)
Dorota
25/03/2014 @ 18:53
Bardzo polecam:)!
Magda C.
24/03/2014 @ 13:09
Bardzo fajny pomysł! Wygląda to super!
domowacukierniaewy.blox.pl
24/03/2014 @ 04:54
Jestem pod ogromnym wrażeniem!:)
Łucja
23/03/2014 @ 23:26
Pięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje 🙂 Świetny pomysł!
Upiecz coś zdrowszego!
23/03/2014 @ 21:03
o mamo, jak wykwintnie 🙂
Salvador Dali
23/03/2014 @ 19:55
szczerze? To kupiłas mnie tym przepisem!
Serio, przecież to a)prezentuje się mega, b)fajnie podane, c)mega smaczne, d)może być nawet na uroczysty obiad 😀
kulinarny blog samanthy
23/03/2014 @ 13:46
Znakomita wersja ciasta ptysiowego z tak pysznym farszem 🙂
skoraq cooks
23/03/2014 @ 10:30
Woooow, co za genialny pomysł 🙂
Ania
22/03/2014 @ 20:45
świetny pomysł:) wytrawnego tortu jeszcze nie robiłam.
lutka40
22/03/2014 @ 19:24
Świetny pomysł i genialne połączenie smakowe .Torcik musi byc przepyszny
Shiral
22/03/2014 @ 18:04
Chwaliłam już na FB :)))
magma
22/03/2014 @ 17:38
świetny pomysł:)
Pati
22/03/2014 @ 11:48
Bardzo pomysłowy…
Inspirowane Smakiem
22/03/2014 @ 06:41
Genialny pomysł! Tylko zamieniłabym łososia na coś innego, bo bardzo się do niego zraziłam 🙁