Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy

Tort ptysiowy

Dzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych. Przygotowanie smakowych warstw za to jest dziecinnie proste. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie. Do warstwy łososiowej można też dodać więcej łososia jeśli chcemy, żeby była ona bardziej łososiowa ;)! Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy na pewno będzie pięknie prezentował się na najbardziej wykwintnym przyjęciu…. Zapraszam :)!

Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy

Składniki:

Ciasto (forma o śr. 20 cm):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g margaryny Palmy
  • szczypta soli
  • 3 jajka

Zagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 minut.

Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego

Warstwa szpinakowa:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka serka kremowego
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny.

Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego

Warstwa chrzanowa:

  • 200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)
  • mały słoiczek chrzanu

Serek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.

Przygotowanie tortu ptysiowego

Warstwa łososiowa:

  • 200 g wędzonego łososia
  • skóra otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • koperek
  • 2 łyżki serka kremowego
  • pieprz mielony
  • 300 ml śmietany kremówki

Zmiksować łososia, sok, skórkę, koperek, serek i pieprz na jednolity mus. Ubić śmietanę (nie za sztywno) i połączyć ją delikatnie z musem.

Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego Przygotowanie tortu ptysiowego

Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Tort ptysiowy

Tort ptysiowy