Kurczak ze śliwkami po cygańsku

Kurczak ze sliwkami po cygansku

Kurczak ze sliwkami po cygansku

Każdy ma ulubione przepisy na kurczaka, mam i ja. I ostatnio do moich ulubionych przepisów na kurczaka doszedÅ‚ kurczak ze Å›liwkami po cygaÅ„sku. Jak tylko przeczytaÅ‚am skÅ‚adniki tego przepisu to pomyÅ›laÅ‚am, że potrawa musi smakowita i oczywiÅ›cie siÄ™ nie zawiodÅ‚am. 🙂 Już dwa razy robiÅ‚am kurczaka wg tego przepisu i na pewno jeszcze nie raz zrobiÄ™ bo wszystkim bardzo smakuje! Wg mnie tego kurczaka w Å›liwkach po cygaÅ„sku najlepiej przygotować dzieÅ„ wczeÅ›niej i w dniu kiedy chcemy go serwować, odgrzać go – przykrytego foliÄ… aluminiowÄ… – w piekarniku w maÅ‚ej temperaturze. Smakuje jeszcze lepiej :)! Jest przepyszny:)

Przepis znalazłam u Berniki: http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.co.uk

Kurczak ze Å›liwkami po cygaÅ„sku – skÅ‚adniki:

  • paÅ‚ki z kurczaka 12 szt.
  • masÅ‚o 1/3 kostki
  • cebula 2 szt.
  • Å›liwki suszone 10 -15 szt.
  • powidÅ‚a Å›liwkowe 1/2 szklanki
  • keczup 1/2 szklanki
  • woda 3/4 szklanki
  • cukier 2 Å‚yżeczki
  • ocet 1 Å‚yżeczka
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona sÅ‚odka
  • sos sÅ‚odko-kwaÅ›ny chili 1 Å‚yżka (lub inny ostry – u mnie pÅ‚atki chili)

 

1.Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki a następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kurczak ze sliwkami po cygansku

2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Przełożyć do rondelka i dodać pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup, wodę, cukier, ocet i sos lub płatki chili. Zagotować i gorącym zalać kawałki kurczaka. Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min a jak kurczak jest już miękki zdjąć folię i jeszcze piec ok. 15 min.

Kurczak ze sliwkami po cygansku

Kurczak ze sliwkami po cygansku

Kurczak ze sliwkami po cygansku

Kurczak ze sliwkami po cygansku

Smacznego 🙂

Kurczak ze sliwkami po cygansku

Kurczak ze sliwkami po cygansku