Kurczak ze śliwkami po cygańsku
Każdy ma ulubione przepisy na kurczaka, mam i ja. I ostatnio do moich ulubionych przepisów na kurczaka doszedÅ‚ kurczak ze Å›liwkami po cygaÅ„sku. Jak tylko przeczytaÅ‚am skÅ‚adniki tego przepisu to pomyÅ›laÅ‚am, że potrawa musi smakowita i oczywiÅ›cie siÄ™ nie zawiodÅ‚am. 🙂 Już dwa razy robiÅ‚am kurczaka wg tego przepisu i na pewno jeszcze nie raz zrobiÄ™ bo wszystkim bardzo smakuje! Wg mnie tego kurczaka w Å›liwkach po cygaÅ„sku najlepiej przygotować dzieÅ„ wczeÅ›niej i w dniu kiedy chcemy go serwować, odgrzać go – przykrytego foliÄ… aluminiowÄ… – w piekarniku w maÅ‚ej temperaturze. Smakuje jeszcze lepiej :)! Jest przepyszny:)
Przepis znalazłam u Berniki: http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.co.uk
Kurczak ze Å›liwkami po cygaÅ„sku – skÅ‚adniki:
- pałki z kurczaka 12 szt.
- masło 1/3 kostki
- cebula 2 szt.
- śliwki suszone 10 -15 szt.
- powidła śliwkowe 1/2 szklanki
- keczup 1/2 szklanki
- woda 3/4 szklanki
- cukier 2 łyżeczki
- ocet 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- papryka czerwona słodka
- sos sÅ‚odko-kwaÅ›ny chili 1 Å‚yżka (lub inny ostry – u mnie pÅ‚atki chili)
1.Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki a następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Przełożyć do rondelka i dodać pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup, wodę, cukier, ocet i sos lub płatki chili. Zagotować i gorącym zalać kawałki kurczaka. Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min a jak kurczak jest już miękki zdjąć folię i jeszcze piec ok. 15 min.
Smacznego 🙂
Magdalena
20/01/2014 @ 13:05
A czy zamiast paÅ‚ek z kurczaka mogÄ™ zrobić w ten sam sposób np 4/6 szt piersi z kurczaka? Wydaje mi siÄ™ wtedy że czas pieczenia bÄ™dzie krótszy, ale mogÄ™ sie mylić. Bardzo proszÄ™ o odpowiedź bo przepis jak najbardziej interesujÄ…cy 😉
Dorota
20/01/2014 @ 13:58
Możesz spróbować…. Czas pieczenia zależy od tego czy dodasz caÅ‚e piersi czy je pokroisz…. Zawsze dobrze jest co jakiÅ› czas sprawdzać kurczaka w trakcie pieczenia. Ja czÄ™sto przygotowujÄ™ tego kurczaka i piekÄ™ go zwykle na oko. DodajÄ™ podudzia i paÅ‚ki i zwyczajnie sprawdzam czy siÄ™ upiekÅ‚y. Najlepiej ten kurczak smakuje odgrzewany nastÄ™pnego dnia…:)! Daj znać jak wyszÅ‚o! Pozdrawiam :)!
Agnieszka
19/02/2013 @ 16:36
Podziwiam Twój estetyzm. MaÅ‚o kto moze sie poszczyci tak efektowanym podaniem. A co do przepisu , niebawem wyróbujÄ™ , bo wyglada niezwykle apetycznie A drób lubiÄ™ :).
Samantha
17/02/2013 @ 11:36
Pyszny obiad na niedziele !!!
bernadeta
16/02/2013 @ 11:22
cudnie wygląda. dziękuję ze zrobiłaś. piękne zdjęcie może skusisz sie i prześlesz na konkurs. pozdrawiam.
wiosenka27
16/02/2013 @ 07:02
Zdaje się, że robiłam tego kurczaka. Rzeczywiście jest wspaniały:)
karmel-itka
16/02/2013 @ 06:47
znam ten przepis. mnóstwo smaku i rewelacyjny aromat!