Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

 

Pogoda za oknem taka, że psa by nie wyrzuciÅ‚ z domu… PrzydaÅ‚oby mi siÄ™ coÅ› na polepszenie nastroju. Ale co? No cóż… może ciacho? Niestety ze wzglÄ™du na pogodÄ™ nie ma mowy o wyjÅ›ciu na zakupy. MuszÄ™ sobie jakoÅ› poradzić z tym co jest… ZrobiÅ‚am przeglÄ…d szafki… maÅ‚o tego ale musi wystarczyć. Wzrok mój padÅ‚ na książkÄ™ Italian cookbook. No tak, przy takiej pogodzie czÅ‚owiek tÄ™skni do takich ciepÅ‚ych klimatów. Kocham WÅ‚ochy… za klimat, kuchniÄ™, architekturÄ™, wino… ach… dÅ‚ugo by wymieniać. Ale teraz jestem tu i teraz i muszÄ™ zrobić coÅ› dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na skÅ‚adniki i zwyciÄ™zcÄ… zostaÅ‚o ciasto migdaÅ‚owe. W orginalnej wersji to lekkie ciasto migdaÅ‚owe posypano cukrem pudrem… ale, że pogoda naprawdÄ™ jest taka kiepska, postanowiÅ‚am polać je kremem czekoladowym i stostowanymi pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi… na samÄ… myÅ›l o takiej uczcie polepszyÅ‚ mi siÄ™ nastrój… a po spróbowaniu… pogoda nie miaÅ‚a znaczenia! 😉

Ciasto migdaÅ‚owe – skÅ‚adniki:

  • 3 jajka (żółtka i biaÅ‚ka oddzielone)
  • 140 g cukru
  • 55 g mÄ…ki ziemniaczanej
  • 140 g rozdrobnionych migdałów bez skórki
  • otarta skórka z 1 pomaraÅ„czy
  • 135 ml soku pomaraÅ„czowego
  • szczypta soli, masÅ‚o do wysmarowania tortownicy

Polewa:

  • 3 Å‚yżki mleka
  • 3 Å‚yżki cukru pudru
  • 3 Å‚yżki kakao
  • 100 g masÅ‚a (pokrojonego w kostkÄ™)
  • garść pÅ‚atków migdaÅ‚owych

 

Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi się jasna i gęsta masa. Dodaję mąkę ziemniaczaną, migdały (ja je wcześniej tostuję na suchej teflonowej patelni [zobacz np. tutaj] ale to moja wersja, w orginalnej tego nie ma), skórkę z pomarańczy i sok.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Masa jest dość rzadka. Ubijam w oddzielnej misce białka z odrobiną soli na sztywną pianę i łyżką mieszam z masą migdałową.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 centymetrów i wstawiam na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.

Włoskie ciasto migdałowe

Sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy.

Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami migdałowymi które wcześniej tostuję na patelni.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Smacznego 🙂

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe