Włoskie ciasto migdałowe
Pogoda za oknem taka, że psa by nie wyrzuciÅ‚ z domu… PrzydaÅ‚oby mi siÄ™ coÅ› na polepszenie nastroju. Ale co? No cóż… może ciacho? Niestety ze wzglÄ™du na pogodÄ™ nie ma mowy o wyjÅ›ciu na zakupy. MuszÄ™ sobie jakoÅ› poradzić z tym co jest… ZrobiÅ‚am przeglÄ…d szafki… maÅ‚o tego ale musi wystarczyć. Wzrok mój padÅ‚ na książkÄ™ Italian cookbook. No tak, przy takiej pogodzie czÅ‚owiek tÄ™skni do takich ciepÅ‚ych klimatów. Kocham WÅ‚ochy… za klimat, kuchniÄ™, architekturÄ™, wino… ach… dÅ‚ugo by wymieniać. Ale teraz jestem tu i teraz i muszÄ™ zrobić coÅ› dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na skÅ‚adniki i zwyciÄ™zcÄ… zostaÅ‚o ciasto migdaÅ‚owe. W orginalnej wersji to lekkie ciasto migdaÅ‚owe posypano cukrem pudrem… ale, że pogoda naprawdÄ™ jest taka kiepska, postanowiÅ‚am polać je kremem czekoladowym i stostowanymi pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi… na samÄ… myÅ›l o takiej uczcie polepszyÅ‚ mi siÄ™ nastrój… a po spróbowaniu… pogoda nie miaÅ‚a znaczenia! 😉
Ciasto migdaÅ‚owe – skÅ‚adniki:
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielone)
- 140 g cukru
- 55 g mÄ…ki ziemniaczanej
- 140 g rozdrobnionych migdałów bez skórki
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 135 ml soku pomarańczowego
- szczypta soli, masło do wysmarowania tortownicy
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
- garść płatków migdałowych
Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi się jasna i gęsta masa. Dodaję mąkę ziemniaczaną, migdały (ja je wcześniej tostuję na suchej teflonowej patelni [zobacz np. tutaj] ale to moja wersja, w orginalnej tego nie ma), skórkę z pomarańczy i sok.
Masa jest dość rzadka. Ubijam w oddzielnej misce białka z odrobiną soli na sztywną pianę i łyżką mieszam z masą migdałową.
Przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 centymetrów i wstawiam na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.
Sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy.
Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.
Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami migdałowymi które wcześniej tostuję na patelni.
Smacznego 🙂
Piernik na piwie - UgotujmyTo.pl
05/12/2013 @ 00:07
[…] Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przeÅ‚ożyć powidÅ‚ami i udekorować polewÄ… czekoladowÄ… (polewa – zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) […]
Ciasto z galaretkami - przepis na ciasto z galaretek od UgotujmyTo.pl
18/11/2013 @ 19:51
[…] wierzch polewa i można posypać wiórkami kokosowymi lub startÄ… czekoladÄ… albo jakÄ…Å› kolorowÄ… […]
Makowiec - Przepis na makowiec od Ugotujmyto.Pl
10/12/2012 @ 00:09
[…] Polewa: zobacz tutaj […]
Ciasto czekoladowe poczwórnie - ciasto, krem, polewa i posypka...
03/11/2012 @ 01:05
[…] Polewa: zobacz tutaj […]
Italian almond cake « Delicious cooking
28/10/2012 @ 21:11
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 8:11 pm Photos Feed Comments […]
Pan Deserek :)
29/09/2012 @ 16:15
WyglÄ…da rewelacyjnie – chyba siÄ™ skusze na takie ciacho 🙂
gin
29/09/2012 @ 15:31
Takie ciasto idealnie poprawi nastrój w najbardziej nawet pochmurny dzieÅ„ 🙂
Adela
27/09/2012 @ 15:44
Leci mi ślinka na to ciacho Takie właśnie lubię !
Pan Deserek :)
27/09/2012 @ 15:31
Kocham to ciacho jest wspaniaÅ‚e – polecam!!!
Weronika
27/09/2012 @ 13:11
Znam to ciasto, jest pyszne ; )
Ale zrobiłaś mi na nie ochotę !
Dorota
27/09/2012 @ 14:02
Ja je robiÅ‚am pierwszy raz ale na pewno nie ostatni… :)!
KucharzyTrzech
27/09/2012 @ 09:27
U mnie co prawda świeci słońce, ale na takie ciasto mam straszną ochotę 🙂
Dorota
27/09/2012 @ 14:01
To zapraszam…. 🙂 !
Sophie
26/09/2012 @ 23:30
Kiedy Wy skonsumujecie te pysznoÅ›ci ? Å»aÅ‚ujÄ™ , że nie mogÄ™ posmakować , a pichcić mi siÄ™ nie chce, bo u nas piÄ™kna pogoda; pogoda jak marzenie. MogÄ™ wam jÄ… przywieźć………
Dorota
27/09/2012 @ 14:00
Skonsumujemy w wolnym czasie przy kubeczku pysznej kawusi…. a pogodÄ™ chÄ™tnie przygarniemy.. 😉 !
Capacitier
26/09/2012 @ 22:01
Pysznie siÄ™ prezentuje!
Dorota
27/09/2012 @ 13:58
DziÄ™kujÄ™ i zapraszam na kawaÅ‚ek… 🙂 !
Ola in the kitchen
26/09/2012 @ 20:50
WyglÄ…da bardzo smacznie :}
Dorota
27/09/2012 @ 13:57
Zapewniam, że smakuje też rewelacyjnie… :)!
kasia
26/09/2012 @ 19:37
Widzę że moja reakcja na to ciasto jest wszędzie taka sama,ja też juz dostałam ślinotoku od samego patrzenia;)POZDRAWIAM;)))
Dorota
27/09/2012 @ 13:56
To zapraszam do zrobienia i delektowania siÄ™ nim… :)!
jagienka
26/09/2012 @ 17:10
oj chÄ™tnie bym zjadÅ‚a choć by kawaÅ‚ek – mogÄ™?
Dorota
27/09/2012 @ 13:55
Zapraszam na dwa… :)!
Magda
26/09/2012 @ 15:29
uwielbiam migdaly, wiec porywam kawalek ciasta!:)
Dorota
27/09/2012 @ 13:55
Smacznego 🙂 !
kuchennefascynacje
26/09/2012 @ 15:27
Ja też dostałam ślinotoku patrząc na te pyszne ciacho 🙂
Dorota
27/09/2012 @ 13:54
ZAPRASZAM 🙂 !
Samantha
26/09/2012 @ 14:48
Och chyba siÄ™ dzisiaj zmówiÅ‚yÅ›my, obie po wÅ‚osku, a może to pogoda taki ma wpÅ‚yw ?
Ciasto oczywiście rewelacyjne, pyszne włoskie smaki ! Pozdrawiam 🙂
Dorota
27/09/2012 @ 13:54
Nadajemy na tych samych falach… 🙂 !
Basia
26/09/2012 @ 14:02
Cudo!!! Zapisuję do zrobienia, bo wygląda obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
27/09/2012 @ 14:11
Gorąco polecam 🙂 !
Monika
26/09/2012 @ 10:41
No, no, slinka cieknie… 🙂 dzieki za to!!
Dorota
27/09/2012 @ 14:12
ProszÄ™ bardzo… 😉 !