Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

 

Pogoda za oknem taka, że psa by nie wyrzucił z domu… Przydałoby mi się coś na polepszenie nastroju. Ale co? No cóż… może ciacho? Niestety ze względu na pogodę nie ma mowy o wyjściu na zakupy. Muszę sobie jakoś poradzić z tym co jest… Zrobiłam przegląd szafki… mało tego ale musi wystarczyć. Wzrok mój padł na książkę Italian cookbook. No tak, przy takiej pogodzie człowiek tęskni do takich ciepłych klimatów. Kocham Włochy… za klimat, kuchnię, architekturę, wino… ach… długo by wymieniać. Ale teraz jestem tu i teraz i muszę zrobić coś dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na składniki i zwycięzcą zostało ciasto migdałowe. W orginalnej wersji to lekkie ciasto migdałowe posypano cukrem pudrem… ale, że pogoda naprawdę jest taka kiepska, postanowiłam polać je kremem czekoladowym i stostowanymi płatkami migdałowymi… na samą myśl o takiej uczcie polepszył mi się nastrój… a po spróbowaniu… pogoda nie miała znaczenia! 😉

Ciasto migdałowe – składniki:

  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielone)
  • 140 g cukru
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g rozdrobnionych migdałów bez skórki
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 135 ml soku pomarańczowego
  • szczypta soli, masło do wysmarowania tortownicy

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • garść płatków migdałowych

 

Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi się jasna i gęsta masa. Dodaję mąkę ziemniaczaną, migdały (ja je wcześniej tostuję na suchej teflonowej patelni [zobacz np. tutaj] ale to moja wersja, w orginalnej tego nie ma), skórkę z pomarańczy i sok.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Masa jest dość rzadka. Ubijam w oddzielnej misce białka z odrobiną soli na sztywną pianę i łyżką mieszam z masą migdałową.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 centymetrów i wstawiam na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.

Włoskie ciasto migdałowe

Sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy.

Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami migdałowymi które wcześniej tostuję na patelni.

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe

Smacznego 🙂

Włoskie ciasto migdałowe

Włoskie ciasto migdałowe