Włoskie ciasto migdałowe
Pogoda za oknem taka, że psa by nie wyrzucił z domu… Przydałoby mi się coś na polepszenie nastroju. Ale co? No cóż… może ciacho? Niestety ze względu na pogodę nie ma mowy o wyjściu na zakupy. Muszę sobie jakoś poradzić z tym co jest… Zrobiłam przegląd szafki… mało tego ale musi wystarczyć. Wzrok mój padł na książkę Italian cookbook. No tak, przy takiej pogodzie człowiek tęskni do takich ciepłych klimatów. Kocham Włochy… za klimat, kuchnię, architekturę, wino… ach… długo by wymieniać. Ale teraz jestem tu i teraz i muszę zrobić coś dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na składniki i zwycięzcą zostało ciasto migdałowe. W orginalnej wersji to lekkie ciasto migdałowe posypano cukrem pudrem… ale, że pogoda naprawdę jest taka kiepska, postanowiłam polać je kremem czekoladowym i stostowanymi płatkami migdałowymi… na samą myśl o takiej uczcie polepszył mi się nastrój… a po spróbowaniu… pogoda nie miała znaczenia! 😉
Ciasto migdałowe – składniki:
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielone)
- 140 g cukru
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 140 g rozdrobnionych migdałów bez skórki
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 135 ml soku pomarańczowego
- szczypta soli, masło do wysmarowania tortownicy
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
- garść płatków migdałowych
Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi się jasna i gęsta masa. Dodaję mąkę ziemniaczaną, migdały (ja je wcześniej tostuję na suchej teflonowej patelni [zobacz np. tutaj] ale to moja wersja, w orginalnej tego nie ma), skórkę z pomarańczy i sok.
Masa jest dość rzadka. Ubijam w oddzielnej misce białka z odrobiną soli na sztywną pianę i łyżką mieszam z masą migdałową.
Przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 centymetrów i wstawiam na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.
Sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy.
Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.
Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami migdałowymi które wcześniej tostuję na patelni.
Smacznego 🙂
Piernik na piwie - UgotujmyTo.pl
05/12/2013 @ 00:07
[…] Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową (polewa – zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) […]
Ciasto z galaretkami - przepis na ciasto z galaretek od UgotujmyTo.pl
18/11/2013 @ 19:51
[…] wierzch polewa i można posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą albo jakąś kolorową […]
Makowiec - Przepis na makowiec od Ugotujmyto.Pl
10/12/2012 @ 00:09
[…] Polewa: zobacz tutaj […]
Ciasto czekoladowe poczwórnie - ciasto, krem, polewa i posypka...
03/11/2012 @ 01:05
[…] Polewa: zobacz tutaj […]
Italian almond cake « Delicious cooking
28/10/2012 @ 21:11
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 8:11 pm Photos Feed Comments […]
Pan Deserek :)
29/09/2012 @ 16:15
Wygląda rewelacyjnie – chyba się skusze na takie ciacho 🙂
gin
29/09/2012 @ 15:31
Takie ciasto idealnie poprawi nastrój w najbardziej nawet pochmurny dzień 🙂
Adela
27/09/2012 @ 15:44
Leci mi ślinka na to ciacho Takie właśnie lubię !
Pan Deserek :)
27/09/2012 @ 15:31
Kocham to ciacho jest wspaniałe – polecam!!!
Weronika
27/09/2012 @ 13:11
Znam to ciasto, jest pyszne ; )
Ale zrobiłaś mi na nie ochotę !
Dorota
27/09/2012 @ 14:02
Ja je robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni… :)!
KucharzyTrzech
27/09/2012 @ 09:27
U mnie co prawda świeci słońce, ale na takie ciasto mam straszną ochotę 🙂
Dorota
27/09/2012 @ 14:01
To zapraszam…. 🙂 !
Sophie
26/09/2012 @ 23:30
Kiedy Wy skonsumujecie te pyszności ? Żałuję , że nie mogę posmakować , a pichcić mi się nie chce, bo u nas piękna pogoda; pogoda jak marzenie. Mogę wam ją przywieźć………
Dorota
27/09/2012 @ 14:00
Skonsumujemy w wolnym czasie przy kubeczku pysznej kawusi…. a pogodę chętnie przygarniemy.. 😉 !
Capacitier
26/09/2012 @ 22:01
Pysznie się prezentuje!
Dorota
27/09/2012 @ 13:58
Dziękuję i zapraszam na kawałek… 🙂 !
Ola in the kitchen
26/09/2012 @ 20:50
Wygląda bardzo smacznie :}
Dorota
27/09/2012 @ 13:57
Zapewniam, że smakuje też rewelacyjnie… :)!
kasia
26/09/2012 @ 19:37
Widzę że moja reakcja na to ciasto jest wszędzie taka sama,ja też juz dostałam ślinotoku od samego patrzenia;)POZDRAWIAM;)))
Dorota
27/09/2012 @ 13:56
To zapraszam do zrobienia i delektowania się nim… :)!
jagienka
26/09/2012 @ 17:10
oj chętnie bym zjadła choć by kawałek – mogę?
Dorota
27/09/2012 @ 13:55
Zapraszam na dwa… :)!
Magda
26/09/2012 @ 15:29
uwielbiam migdaly, wiec porywam kawalek ciasta!:)
Dorota
27/09/2012 @ 13:55
Smacznego 🙂 !
kuchennefascynacje
26/09/2012 @ 15:27
Ja też dostałam ślinotoku patrząc na te pyszne ciacho 🙂
Dorota
27/09/2012 @ 13:54
ZAPRASZAM 🙂 !
Samantha
26/09/2012 @ 14:48
Och chyba się dzisiaj zmówiłyśmy, obie po włosku, a może to pogoda taki ma wpływ ?
Ciasto oczywiście rewelacyjne, pyszne włoskie smaki ! Pozdrawiam 🙂
Dorota
27/09/2012 @ 13:54
Nadajemy na tych samych falach… 🙂 !
Basia
26/09/2012 @ 14:02
Cudo!!! Zapisuję do zrobienia, bo wygląda obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
27/09/2012 @ 14:11
Gorąco polecam 🙂 !
Monika
26/09/2012 @ 10:41
No, no, slinka cieknie… 🙂 dzieki za to!!
Dorota
27/09/2012 @ 14:12
Proszę bardzo… 😉 !