Gulasz wołowy

Gulasz wolowy z papryka

Święta już za kilka tygodni, a ja jeszcze nie wiem co będę na nie przygotowywać ani nawet gdzie będę je spędzać… wszystko uzależnione od różnych czynników i jeszcze trochę czasu minie, aż się wszystko wyjaśni… no nic… oby tylko zdrowie dopisało, bo ostatnio szwankuje troszkę. Ciągle jednak jest jeszcze sporo czasu na przetestowanie nowych przepisów, a nie ma nic gorszego niż przygotowanie przepisu, którego wcześniej się nie przetestowało a okazuje się, że coś poszło nie tak albo to zupełnie nie nasze smaki… dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu na mój gulasz wołowy… naprawdę warto. 🙂

Gulasz wołowy – składniki:

  • 1.5 kg wołowiny
  • 3-4 marchewki
  • 4 cebule
  • 4 papryki
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml wina czerwonego (opcjonalnie)
  • ok. litra bulionu (najlepiej wołowego)
  • mała puszka (142g) koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca, papryka, rozmaryn
  • mąka do oprószenia mięsa
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)

 

Mięso myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki, po czym oprószam pieprzem i papryką i obtaczam w mące. Smażę na oliwie na złoty kolor i przekładam do dużego rondelka.

Gulasz wolowy z papryka

Gulasz wolowy z papryka

Na patelnię dodaję łyżkę masła/oliwy i do zimnego dodaję pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną papryczkę chili, pieprz w ziarenkach i owoce jałowca oraz rozmaryn i wino.

Gulasz wolowy z papryka

Gulasz wolowy z papryka

Chwilę wszystko gotuję i przelewam do mięsa, dodaję kilka listków laurowych i dodaję tyle bulionu aby tylko przykryć mięso. Doprawiam solą i pieprzem.

Gulasz wolowy z papryka

Duszę na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny. Jak mięso będzie już w miarę miękkie dodaję obrane i pokrojone marchewki oraz obraną, pokrojoną i podsmażoną cebulę.

Gulasz wolowy z papryka

Duszę następne 30-40 min. po czym dodaję koncentrat i pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie.

Gulasz wolowy z papryka

W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta…

Gulasz wolowy z papryka

Gulasz wolowy z papryka

 

Smacznego 🙂