Gulasz wołowy
Święta już za kilka tygodni, a ja jeszcze nie wiem co będę na nie przygotowywać ani nawet gdzie będę je spędzać… wszystko uzależnione od różnych czynników i jeszcze trochę czasu minie, aż się wszystko wyjaśni… no nic… oby tylko zdrowie dopisało, bo ostatnio szwankuje troszkę. Ciągle jednak jest jeszcze sporo czasu na przetestowanie nowych przepisów, a nie ma nic gorszego niż przygotowanie przepisu, którego wcześniej się nie przetestowało a okazuje się, że coś poszło nie tak albo to zupełnie nie nasze smaki… dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu na mój gulasz wołowy… naprawdę warto. 🙂
Gulasz wołowy – składniki:
- 1.5 kg wołowiny
- 3-4 marchewki
- 4 cebule
- 4 papryki
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml wina czerwonego (opcjonalnie)
- ok. litra bulionu (najlepiej wołowego)
- mała puszka (142g) koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca, papryka, rozmaryn
- mąka do oprószenia mięsa
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Mięso myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki, po czym oprószam pieprzem i papryką i obtaczam w mące. Smażę na oliwie na złoty kolor i przekładam do dużego rondelka.
Na patelnię dodaję łyżkę masła/oliwy i do zimnego dodaję pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną papryczkę chili, pieprz w ziarenkach i owoce jałowca oraz rozmaryn i wino.
Chwilę wszystko gotuję i przelewam do mięsa, dodaję kilka listków laurowych i dodaję tyle bulionu aby tylko przykryć mięso. Doprawiam solą i pieprzem.
Duszę na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny. Jak mięso będzie już w miarę miękkie dodaję obrane i pokrojone marchewki oraz obraną, pokrojoną i podsmażoną cebulę.
Duszę następne 30-40 min. po czym dodaję koncentrat i pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie.
W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta…
Smacznego 🙂
hhh
19/09/2014 @ 21:19
właśnie zdjołem z ognia ,gulasz jest przepyszny a ten sos….
Dorota
22/09/2014 @ 18:08
Bardzo się cieszę, że smakował :)! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)!
Ola
12/02/2013 @ 15:18
Wczoraj zrobiłam, wyszło pysznie…nie powiem, trochę to trwa, ale było warto.
Mięsko mięciutkie, aromatyczny i pyszny sos.
Do tego dodałam jasną drobną kaszę i zieloną fasolkę z cieciorką 🙂
Pycha. Dziękuję za przepis.
Dorota
12/02/2013 @ 17:25
Na dobre jedzenie warto czekać ;)! Bardzo się cieszę, że smakowało! Dziękuję za komentarz! Pozdrawiam i zapraszam ponownie 🙂 !!!
Kaś
25/11/2012 @ 12:48
mięsko wygląda wyśmienicie!
i jak pięknie musi pachnieć
Natalia
22/11/2012 @ 23:54
Musiał być bardzo smaczny, piękna wołowina
Loreta
22/11/2012 @ 19:25
mmm taki gulasz to jest gulasz, musi być pyszny!
Pan Deserek :)
22/11/2012 @ 15:39
Jak zwykle narobisz smaku, a później nie wiem co zjeść bo wszystko smaczne ummm ten Twój gulasz mniam mniam 🙂
Veronica
22/11/2012 @ 14:47
Przyszłam do Ciebie szukać tej zapiekanki:) ale trafiłam na gulasz, taki apetyczny! Nie rozumiem tych, co nie jadają wołowiny.
Dorota
22/11/2012 @ 14:57
Zapiekankę muszę dopiero opisać… póki co tylko zdjęcia zdobione i dobrze… bo nic z niej nie zostało…;) Pozdrawiam!