Włoski biszkopt z owocami
Tak sobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej, nowej dla mnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton “Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną “Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!
Włoski biszkopt z malinami- składniki:
- 40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia blachy
- 4 duże jajka
- 125g cukru
- 125g przesianej mąki
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- otarta skórka z 1 cytryny
Na krem:
- 450 ml śmietany 30-36%
- 350g malin
- 1 łyżeczka cukru pudru
Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i natłuszczam foremkę o średnicy 20 cm, którą wykładam papierem do pieczenia – proponuję nie popełniać mojego błędu i TYLKO zostawić papier na spodzie blaszki…
W dużym rondelku zgotowuję wodę i odstawiam rondelek z palnika. Na rondelku z gorącą wodą ustawiam miskę odporną na wysokie temperatury(u mnie metalowa) i dodaję cukier i jajka i ubijam mikserem ok. 5 minut na puszystą masę (powinna 5-krotnie zwiększyć objętość). Zdejmuję miskę z rondelka i jeszcze minutę miksuję aż masa przestygnie.
Dodaję delikatnie mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło.
Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy).
Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części.
W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny.
Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji.
Smacznego! 🙂
Fruit sponge cake « Delicious cooking
28/10/2012 @ 22:20
[…] & Full recipe: ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 9:18 pm Photos Feed Comments […]
Kaś
18/10/2012 @ 22:09
wspaniale się prezentuje. mistrzowski deser
gin
18/10/2012 @ 17:49
Właśnie mi uświadomiłaś, jak dawno nie robiłam biszkoptu 🙂 Twój wygląda wspaniale 🙂
Natalia
16/10/2012 @ 14:34
Wygląda obłędnie!
Ervisha
16/10/2012 @ 09:29
Wyglada smacznie 🙂 Wpadam do Ciebie na kawałeczek 😀
katie
15/10/2012 @ 21:24
Biszkopt to najlżejsze i najcudowniejsze z ciast. A jak jeszcze ma takie dodatki, to aż trudno sobie nie nałożyć drugiego kawałka. Cudo 🙂
aga
15/10/2012 @ 19:46
biszkopt, bita smietana i owoce – wszystko co najlepsze:)
iwonka
15/10/2012 @ 18:41
Witam..mam pytanie czy zostało coś jeszcze z wczorajszego ciasta?jakiś kawałek dla mnie,na spróbowanie?:) :P, chętnie spróbuję,czekam na kuriera jutro z kawałkiem ciasta:)
A tak poważnie,czy do śmietanki nic nie trzeba dodać,np.śmietan-fix,itp. ? nie rozwala sie podczas krojenia?
Dorota
17/10/2012 @ 13:22
Ja nic nie dodawałam…To ciasto szybko znika a poza tym wszystko zależy od śmietany…. jak masz obawy to możesz dodać na wszelki wypadek;)! Pozdrawiam!
Upiecz coś zdrowsze
15/10/2012 @ 18:25
Od Twoich zdjeć robię sie głodna! serio 🙂
Iwona
15/10/2012 @ 18:00
Jak zawsze leci mi ślinka na takie łakocie , ale kalorie powstrzymują mnie od przyrzadzania tego typu pusznosci. Natomiast kawałek chętnie bym posmakowała ……;-)
Pan Deserek :)
15/10/2012 @ 16:42
Coś fantastycznego biszkopy, krem i maliny – kocham to 🙂 poproszę o kawałek 🙂
Veronica
15/10/2012 @ 13:20
Ciekawa jestem jak smakuje taka włoska odmiana, bo wygląda smakowicie 🙂
Loreta
15/10/2012 @ 12:27
O jejku wygląda obłędnie! Muszę je mieć!
Magda
15/10/2012 @ 08:25
uwielbiam takie biszkoptowe ciasta :))
Basia
15/10/2012 @ 08:15
Super ciasto, przypomina trochę także włoską cassatę 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Basia
Samantha
15/10/2012 @ 07:43
Wspaniałe ciacho, z malinami zawsze przepyszne ! Pozdrawiam 🙂