Przepis na jabłecznik (szarlotkę)
Prowadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z takich klasycznych przepisów od lat przygotowywanych jest jabłecznik, zwany również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik.
Przepis na jabłecznik – składniki:
Ciasto:
- 250g tłuszczu (schłodzonego)
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- ok 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli użyjecie całych trzeba je wyjąć przed wyłożeniem na ciasto)
- ok. 4 łyżek cukru (lub więcej… w zależności od rodzaju jabłek)
- około 50 ml wody
Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Przekładam do rondelka i dodaję wszystkie przyprawy, podlewam ok 50 ml wody i duszę na małym ogniu aż będą miękkie, ale nie rozgotowane na papkę. Odstawiam do ostudzenia.
Przesianą makę, proszek, cukier i chłodne masło siekam nożem, po czym dodaję żółtka i śmietanę i szybko zagniatam.
Dzielę na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Owijam w folię i wkładam duży kawałek do lodówki na minimum pół godziny a mały kawałek do zamrażarki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuję je pomiędzy kawałkami foli i wykładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką (powinien być papier do pieczenia) i piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
Po wystudzeniu wykładam na ciasto jabłka i ścieram na wierzch kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki i ponownie piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
Smacznego 🙂
Kaś
21/11/2012 @ 18:51
racja – jak zwał tak zwał – kruche ciasto z jabłkami to po prostu rewelacyjne połączenie 🙂
Samantha
21/11/2012 @ 17:39
Pyszna, wygląda wspaniale, do kawki znakomita ! Pozdrawiam 🙂
Kasia
21/11/2012 @ 16:28
No kochana teraz jak tylko przyjedziesz to będziesz musiała tatusiowi jabłecznik upiec,wygląda przepysznie i znając Twoje umiejętności napewno tak samo smakuje;)
Pan Deserek :)
21/11/2012 @ 09:29
Jak zwykle słodko i uroczo 🙂 Kocham wszelkie odmiany szarlotki 🙂 i ja właśnie zabieram się za nową szarlotkę 🙂
Upiecz coś zdrowsze
20/11/2012 @ 22:33
pyszny klasyk:)
Ola in the kitchen
20/11/2012 @ 21:23
Pożeram całą ;] Wygląda bosko!
Nemi
20/11/2012 @ 18:29
Apetyczna! Mmm…taki kawałek do herbaty…mmmm
Magda
20/11/2012 @ 18:08
pyszna szarlotka, najlepsza 🙂
Loreta
20/11/2012 @ 13:32
Uwielbiam taki jabłecznik, jest świetnie doprawiony i ta chrupiąca kruszonka! Robimy wymianę po kawałku?? 🙂
Inspirowane smakiem
20/11/2012 @ 06:45
Wygląda klasycznie i pysznie. 🙂
Natalia
20/11/2012 @ 01:08
Mmm wygląda jak szarlotka od babci 😀