Kurczak po marokańsku
Mam znajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi trochę człowieka… 🙁 Na szczęście to nikt z bliskich znajomych… ufff. Ja jestem zupełnym kulinarnym przeciwieństwem tego kogoś i zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby na całe życie zamknąć się w kilku smakach. Lubię poznawać nowe potrawy i dzielić się tymi swoimi odkryciami, żeby inni też mogli ich spróbować. Jak coś mi przypadnie do gustu to chcę natychmiast tego spróbować. Tak właśnie było z przepisem z ulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować. Wiem, że najlepszy kurczak po marokańsku jest podawany w Maroku ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma… 🙂 Podałam go z kuskusem, do którego dorzuciłam garść rodzynek i zalałam bulionem, a jak się już zrobił dodałam dużo posiekanej pietruszki (wolę pietruszkę niż kolendrę) i startej skórki cytrynowej.
Kurczak po marokańsku – składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu z kurczaka
- po 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i papryki
- skórka otarta z jednej limonki
- 3 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pałki opłukać, osuszyć i zrobić na każdej po 3 nacięcia.
2. Wszystkie składniki – oprócz pałek i bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć mięso w marynacie.
3. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
4. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min po czym wyjąć, podlać bulionem i dalej piec ok. 1 godziny, kilkakrotnie odwracając mięso aż się ładnie zrumieni i będzie mięciutkie.
Smacznego 🙂
Agabi
21/02/2013 @ 16:42
zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/…
Kaś
01/02/2013 @ 20:24
uwielbiam obgryzać pałki z kurczaka. tym bardziej, jeśli są tak świetnie doprawione
Ola in the kitchen
31/01/2013 @ 22:46
Kurczaczek wygląda wspaniale! Paluszki liże ;]
Samantha
30/01/2013 @ 22:17
Przepysznie wyglądają, wpadam do Ciebie dzisiaj na obiad ! 🙂
Dorota
31/01/2013 @ 14:11
Nie ma sprawy ….tylko muszę przygotować kolejną porcję, bo po poprzedniej nie został nawet ślad…;)!
Natalia
30/01/2013 @ 19:07
Ja znowu uwielbiam warzywa i nie wyobrażam sobie świata bez nich 🙂 A kurczak jest po prostu wspaniały!
justin&dorothy
30/01/2013 @ 16:32
Apetyczne… 🙂
Magda K.
30/01/2013 @ 14:55
bardzo smakowicie prezentuje się ten kurczak 🙂
majka
30/01/2013 @ 10:36
Wspanialy kurczak. I jakie apetyczne zdjecia…mniam 🙂
Pozdrowienia.