Kotleciki z kalafiora
Coraz częściej łapię się na tym, że jak mam do wyboru danie mięsne i bezmięsne to wybieram to drugie…. Nie jestem wegetarianką i raczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny 🙂 Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby 😉 Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić 😉 Dzisiaj jednak zapraszam na bezmięsne kotleciki z kalafiora. Smakują rewelacyjnie! Czosnek, koperek i kmin rzymski nadają im charakteru. Trzeba jednak uważać przy doprawianiu kminem, żeby nie dodać go za dużo… najlepiej zacząć od małej szczypty… Kotleciki z kalafiora można podawać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu.
Kotleciki z kalafiora
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku (można użyć mrożonego)
- 2 jajka
- sól, pieprz,
- kmin rzymski -opcjonalnie
- bułka tarta
- olej rzepakowy
1. Kalafiora podzielić na małe części, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie aż będzie miękki (….ale nie może się rozpadać, raczej na tyle miękki, żeby można w niego bez problemu wbić widelec). Odcedzić i zostawić do przestudzenia.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać. Na 3-4 łyżkach oleju rzepakowego zeszklić cebulę, wcisnąć czosnek i dusić 2-3 minuty. Zostawić do przestudzenia.
3. Kalafiora rozdrobnić widelcem. Dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem -bez oleju, opłukany i posiekany koperek i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną mielonego kminu rzymskiego (zdecydowanie poprawia ich smak). Dodać kilka łyżek bułki tartej (na początek 5-6) i wymieszać.
4. W zależności od konsystencji można dosypać więcej bułki aż z masy będzie można formować kotleciki. Dobrze jest wstawić masę na pół godziny do lodówki. Uformowane kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć-na średnim ogniu, żeby ich nie spalić – na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego 🙂
Pati
23/09/2014 @ 08:03
Świetne danie warzywne!
Ania
21/09/2014 @ 18:43
kotlety z warzyw to świetna sprawa 🙂 brokułowe też są pyszne! 🙂
Dorota
22/09/2014 @ 18:09
Na pewno zrobię :)!
Magda C.
21/09/2014 @ 14:15
Super kotleciki, rewelacja 🙂
Aga
21/09/2014 @ 14:02
Wyglądają świetnie! Muszę wypróbować 🙂
Sosna
21/09/2014 @ 09:24
Tylko gdzie jest jakieś mięsiwo? 😛
domowacukierniaewy.blox.pl
19/09/2014 @ 21:20
Uwielbiam te kotleciki 🙂
Ola in the kitchen
19/09/2014 @ 12:02
Moja rodzinka bardzo lubi kotleciki z kalafiora 😀 mniammi
Marzena
19/09/2014 @ 00:45
Bardzo lubimy kotlety z kalafiora i wszyscy chętnie zajadają:-) Z koperkiem wyglądają extra:-)
wedelka
18/09/2014 @ 22:23
Robiłam podobne jakiś czas temu. Całkiem smaczna alternatywa dla mięsnego kotlecika 😉
foodmania
18/09/2014 @ 16:50
zdrowe i pożywne- czego chcieć więcej 😉
Ciążowe Zachcianki
18/09/2014 @ 10:17
Takich kotletów jeszcze nie próbowałam. Wyglądają doskonale:)
dżemdżus
18/09/2014 @ 10:04
O to coś zdecydowanie dla nas, ostatnio też raczej wybieramy dania bezmięsne. Może to pora roku, a może cos innego. Nie wiem ale bardzo chętnie wykorzystam pomysł na kalafiorowe kotleciki 🙂