Arancini – włoskie kulki ryżowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Na blogu Natalii “Poezja smaku” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym uwielbiam kuchnię włoską. Dlatego kulki ryżowe szybko wyszły na prowadzenie na mojej liście przepisów do zrobienia. Muszę powiedzieć, że od razu chciałam je wypróbować w troszkę innej wersji farszu i jestem zachwycona ale myślę, że każdy może wybrać swoje ulubione nadzienie korzystając z dwóch propozycji Natalii, z mojej a także można stworzyć swoje własne nadzienie. To fantastyczna propozycja bo może być zarówno samodzielnym daniem a także dodatkiem do dania głównego. Polecam:)!

Arancini – włoskie kulki ryżowe – składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio (musi być odmiana ryżu risotto, żeby się kleił)
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 jajko + 2 do panierowania
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, oliwa

 

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i gdy już jest szklista wsypujemy ryż. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy aż ryż jest cały oblepiony oliwą i szklisty.

Arancini wloskie kulki ryzowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Cały czas mieszając dolewamy po trochu gorącego wywaru a jak się wchłonie dolewamy następną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu (wszystko zajmie ok. 20 minut) Po tym czasie dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej i ryż i farsz przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze się schłodziły.

Obrane i drobno posiekane cebule i pieczarki podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser.

Arancini wloskie kulki ryzowe

Do masy ryżowej dodać roztrzepane jajko i wszystko wymieszać. Na ręku formować placuszki z ryżowej masy, na środek dodać masę pieczarkowo-serową i całość zamknąć w formę kulki.

Arancini wloskie kulki ryzowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Przygotowane kule obtoczyć w mące a następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.

Arancini wloskie kulki ryzowe

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu najlepiej odsączyć resztki tłuszczu na papierowym ręczniku. Pycha:)!

Arancini wloskie kulki ryzowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Arancini wloskie kulki ryzowe

Smacznego 🙂