Chleb serowy
To po prostu idealny chleb serowy. TrochÄ™ siÄ™ baÅ‚am jak przeczytaÅ‚am o garnku gorÄ…cym z piekarnika ale okazaÅ‚o siÄ™, że to na prawdÄ™ Å‚atwizna. Mój garnek byÅ‚ zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo pÅ‚aski ale nastÄ™pnym razem przygotujÄ™ go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobniÄ™ na mniejsze kawaÅ‚ki choć takie wiÄ™ksze też bardzo smakujÄ…. Na pewno też dodam oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebujÄ… żadnych dodatków… oczywiÅ›cie można coÅ› tam na niego poÅ‚ożyć ale sam z maseÅ‚kiem smakuje wybornie… WiÄ™c nie ma siÄ™ co zastanawiać, tylko zabrać siÄ™ do pieczenia! 😉
Chleb serowy – skÅ‚adniki:
- 400 g mÄ…ki pszennej
- 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody)
- ok. 300 ml wody
1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 12-16 godzin.
2. Następnego dnia wylać ciasto na ściereczkę dobrze wysypaną mąką, oprószyć mąką, przełożyć w ściereczce do durszlaka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
3. Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Gorące (trzeba bardzo uważać!!!) naczynie wyjąć z piekarnika i przerzucić do niego chlebek. Przykryć garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce.
4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy.
Smacznego 🙂
Znalezione na:
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html
Chleb z gara - przepis na chleb w garnku od UgotujmyTo.pl
23/04/2013 @ 21:31
[…] w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakÅ‚adu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejÄ™tne […]
Veronika
21/02/2013 @ 20:26
Uwielbiam taki chlebek, tez kiedyś piekłam, niestety od kiedy stłukłam naczynie, nie mogę zebrać się do zakupu nowego.. i nie piekę.
Miło było Was oglądać dzisiaj w DD TVN 🙂
Dorota
21/02/2013 @ 20:48
Ja nastÄ™pnym razem spróbujÄ™ zrobić go w naczyniu żaroodpornym… A jeÅ›li chodzi o DDTVN to ciekawe doÅ›wiadczenie… choć w życiu nie byÅ‚am tak stremowana…! DziÄ™kujÄ™ Veroniko i pozdrawiam :)!
Lidka
19/02/2013 @ 16:43
Ale EXTRA chlebuś !!!!! Chiałoby się posnakować 😉
Pan Deserek :)
19/02/2013 @ 09:30
WyglÄ…da rewelacyjnie, musi być bardzo smaczny. Takiego jeszcze nie jadÅ‚em muszÄ™ spróbować 🙂
Ola in the kitchen
18/02/2013 @ 22:26
Biorę się za chleb serowy od miesiąca i zabrać się nie mogę. Teraz to już muszę :}
Samantha
18/02/2013 @ 21:54
Ja poproszę kromeczkę suchego ! Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Natalia
18/02/2013 @ 14:23
Bardzo ciekawy
Luka Li
18/02/2013 @ 10:00
Od kilku tygodni myślę, żeby upiec taki chleb serowy z garnka. Twoje apetyczne zdjęcia chyba sprawią, że dzisiaj się za to zabiorę:)
magda
18/02/2013 @ 08:44
coÅ› czujÄ™, że ten chleb mógÅ‚by być moim ulubionym 😀 pycha!
majka
18/02/2013 @ 07:33
Uwielbiam ten chleb 🙂 Jak go widze u Ciebie to znow mam ochote go upiec :))
Pozdrowienia.
Inspirowane smakiem
18/02/2013 @ 05:45
Wygląda totalnie pysznie. 😉
karmel-itka
18/02/2013 @ 05:18
o rety, rewelacyjny!
Pyszne Kaprysy
18/02/2013 @ 00:51
musi być pyszny 🙂 Å›wietny przepis trzeba spróbować i w garnku pieczony, fajnie 🙂