Chleb serowy
To po prostu idealny chleb serowy. Trochę się bałam jak przeczytałam o garnku gorącym z piekarnika ale okazało się, że to na prawdę łatwizna. Mój garnek był zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo płaski ale następnym razem przygotuję go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobnię na mniejsze kawałki choć takie większe też bardzo smakują. Na pewno też dodam oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebują żadnych dodatków… oczywiście można coś tam na niego położyć ale sam z masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! 😉
Chleb serowy – składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody)
- ok. 300 ml wody
1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 12-16 godzin.
2. Następnego dnia wylać ciasto na ściereczkę dobrze wysypaną mąką, oprószyć mąką, przełożyć w ściereczce do durszlaka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
3. Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Gorące (trzeba bardzo uważać!!!) naczynie wyjąć z piekarnika i przerzucić do niego chlebek. Przykryć garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce.
4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy.
Smacznego 🙂
Znalezione na:
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html
Chleb z gara - przepis na chleb w garnku od UgotujmyTo.pl
23/04/2013 @ 21:31
[…] w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakładu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejętne […]
Veronika
21/02/2013 @ 20:26
Uwielbiam taki chlebek, tez kiedyś piekłam, niestety od kiedy stłukłam naczynie, nie mogę zebrać się do zakupu nowego.. i nie piekę.
Miło było Was oglądać dzisiaj w DD TVN 🙂
Dorota
21/02/2013 @ 20:48
Ja następnym razem spróbuję zrobić go w naczyniu żaroodpornym… A jeśli chodzi o DDTVN to ciekawe doświadczenie… choć w życiu nie byłam tak stremowana…! Dziękuję Veroniko i pozdrawiam :)!
Lidka
19/02/2013 @ 16:43
Ale EXTRA chlebuś !!!!! Chiałoby się posnakować 😉
Pan Deserek :)
19/02/2013 @ 09:30
Wygląda rewelacyjnie, musi być bardzo smaczny. Takiego jeszcze nie jadłem muszę spróbować 🙂
Ola in the kitchen
18/02/2013 @ 22:26
Biorę się za chleb serowy od miesiąca i zabrać się nie mogę. Teraz to już muszę :}
Samantha
18/02/2013 @ 21:54
Ja poproszę kromeczkę suchego ! Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Natalia
18/02/2013 @ 14:23
Bardzo ciekawy
Luka Li
18/02/2013 @ 10:00
Od kilku tygodni myślę, żeby upiec taki chleb serowy z garnka. Twoje apetyczne zdjęcia chyba sprawią, że dzisiaj się za to zabiorę:)
magda
18/02/2013 @ 08:44
coś czuję, że ten chleb mógłby być moim ulubionym 😀 pycha!
majka
18/02/2013 @ 07:33
Uwielbiam ten chleb 🙂 Jak go widze u Ciebie to znow mam ochote go upiec :))
Pozdrowienia.
Inspirowane smakiem
18/02/2013 @ 05:45
Wygląda totalnie pysznie. 😉
karmel-itka
18/02/2013 @ 05:18
o rety, rewelacyjny!
Pyszne Kaprysy
18/02/2013 @ 00:51
musi być pyszny 🙂 świetny przepis trzeba spróbować i w garnku pieczony, fajnie 🙂