Chleb serowy

Chlebek serowy

To po prostu idealny chleb serowy. TrochÄ™ siÄ™ baÅ‚am jak przeczytaÅ‚am o garnku gorÄ…cym z piekarnika ale okazaÅ‚o siÄ™, że to na prawdÄ™ Å‚atwizna. Mój garnek byÅ‚ zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo pÅ‚aski ale nastÄ™pnym razem przygotujÄ™ go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobniÄ™ na mniejsze kawaÅ‚ki choć takie wiÄ™ksze też bardzo smakujÄ…. Na pewno też dodam oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebujÄ… żadnych dodatków… oczywiÅ›cie można coÅ› tam na niego poÅ‚ożyć ale sam z maseÅ‚kiem smakuje wybornie… WiÄ™c nie ma siÄ™ co zastanawiać, tylko zabrać siÄ™ do pieczenia! 😉

Chleb serowy – skÅ‚adniki:

  • 400 g mÄ…ki pszennej
  • 200 g sera (żółtego, fety, lub pleÅ›niowego) pokrojonego w kawaÅ‚ki lub startego
  • 1 Å‚yżeczka soli
  • 3/4 Å‚yżeczki suchych drożdży (ja aktywowaÅ‚am je w maÅ‚ej iloÅ›ci wody)
  • ok. 300 ml wody

 

1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 12-16 godzin.

Chleb serowy

Chleb serowy

Chlebek serowy

Chlebek serowy

2. Następnego dnia wylać ciasto na ściereczkę dobrze wysypaną mąką, oprószyć mąką, przełożyć w ściereczce do durszlaka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Chlebek serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

3. Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Gorące (trzeba bardzo uważać!!!) naczynie wyjąć z piekarnika i przerzucić do niego chlebek. Przykryć garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce.

Chleb serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy.

Smacznego 🙂

Chlebek serowy

Chlebek serowy

Znalezione na:
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html