Bakłażanowe cannelloni czyli zapiekanka z bakłażana
Zapiekanka z bakłażana to pomysł dla wielbicieli dań bezmięsnych ale też może być świetnym dodatkiem dla mięsożerców. Można to danie przygotować dwa dni wcześniej i tylko zapiec kiedy tego potrzebujemy. Uczta z miękkiego bakłażana z dodatkiem rozpływającej się mozzarelli w pachnącym sosie pomidorowym zadowoli naprawdę każdego. To fantastyczne danie na letnie dni, które co prawda nie spieszą się z nadejściem, ale mjejmy nadzieję, że już nie długo… 😉
Zapiekanka z bakłażana – składniki:
-4 bakłażany
-250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski)
-250 g ricotty
-30 g startego parmezanu
-liście bazylii
-sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie
Sos:
-3 puszki pomidorów (3x400g)
-3-4 ząbki czosnku
-oliwa, sól, pieprz, oregano
-bazylia świeża lub suszona
1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie dobrze opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć z obu stron na patelni grilowej lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut, odwracając plastry w połowie pieczenia. Uważać, żeby nie były zbyt miękkie bo będą się rozpadać w trakcie zwijania.
2. Na wystudzone plastry bakłażana rozsmarować 1 łyżeczkę ricotty, posypać mieszanką soli, pieprzu i ziół prowansalskich, położyć listek bazylii i pasek mozzarelli. Zwinąć w rulon. W taki sam sposób przygotować wszystkie plastry bakłażana.
3. Na odrobinie oliwy wycisnąć czosnek i całość mieszać kilka minut – na małym ogniu – nie dopuszczając do zbrązowienia czosnku. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię. Gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
4. 1/3 sosu pomidorowego wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego (23×32 cm). Na sos wyłożyć roladki. Resztę sosu wylać na roladki. Posypać startym parmezanem. Ja dodałam jeszcze resztę mozzarelli, której nie zużyłam do roladek. Piec w nagrzanym piekarniku – 190 stopni – około 25 minut.
Smacznego 🙂
Inspiracja: Cook step-by-step
Samantha
14/05/2013 @ 15:45
Znakomita i bardzo na czasie ! 🙂
Kaś
11/05/2013 @ 23:10
pycha pycha pycha! uwielbiam takie zapiekanki. u mnie zwykle jeszcze mielone, ale i bez są genialne
Nashelly
10/05/2013 @ 19:54
Świetny pomysł na roladki 😀 Bakłażany zawsze i wszędzie <3
Łasuch w kuchni
10/05/2013 @ 13:17
Podoba mi się bakłażan w takiej odsłonie 🙂
Natalia
10/05/2013 @ 13:13
Wyglądają bardzo apetycznie! Już mam na nie ochotę 🙂
domowacukierniaewy.b
10/05/2013 @ 09:25
Bakłażan to niezbyt znane mi warzywo, ale z przyjemnością spróbowałabym go w takiej formie 🙂
Dorota
10/05/2013 @ 12:27
Bardzo polecam…:)!
Kulinaria
10/05/2013 @ 09:13
Danie prezentuje sie naprawde bardzo ladnie 🙂 wloska kuchnia jest palna makaronu i swiezych pomidorow z serem. Musze ten przepis wyprobowac 🙂
martawkuchni.blog.pl
10/05/2013 @ 09:13
prezentuje się wyśmienicie:) już sobie wyobrażam jak rewelacyjnie musiało smakować:) mniam mniam:)
Nemi
10/05/2013 @ 08:34
Świetny pomysł na obiad, zapisuję!