Pieczony czosnek z chili
Pieczony czosnek to tak naprawdę taka ciekawostka czosnkowa, do zastosowania w innych potrawach, ale także jako dodatek np. do sałatek czy surówek. Podczas podpiekania ząbki czosnku przechodzą na wskroś aromatem, smakiem i zapachem płatków czili, co nadaje mu bardzo unikalnego, charakterystycznego smaku, również z dodatkiem pikantnych elementów – wszystko zależy jak ostre chili wykorzystamy… Fajny eksperyment, polecam serdecznie. 🙂
Pieczony czosnek z chili
Potrzebujemy:
- czosnek
- oliwa z oliwek
- zmiażdżone (rozgniecione) chili
Okroić czosnek, skropić oliwą i posypać chili:
Zawinąć w folię i piec około 30 min w temp. około 160 stopni.
Pieczony czosnek można wykorzystać np. do dipów, sosów itp.
Przepis bierze udział w akcji Sosy, sałatki i inne grill dodatki





C'est moi
12/03/2013 @ 09:20
Ciekawe, czy czosnek pieczony nadal tak diabelsko piecze w język. Muszę wypróbować , bo czosnek oraz chili to super zdrowe przyprawy.
Bacia
27/06/2012 @ 18:12
Dziękuję za wszystkie ciekawe przepisy oraz udział w akcji 🙂
Z pozdrowieniami
Bacia
b-coldplate.blogspot.com