Łosoś na szpinaku z syropem imbirowym
Bardzo lubimy łososia, choć znamy też osoby, które za nim nie przepadają. Dla łososiowych smakoszy dzisiaj propozycja szpinakowo-imbirowa. Zapraszam, oto jedna z naszych ulubionych kombinacji – łosoś na szpinaku z sosem imbirowym (uwaga, sosem polewamy łososia, a nie szpinak… 😉 )
Łosoś na szpinaku z syropem imbirowym
Potrzebujemy:
- 2 porcje łososia
- ok. 200 g szpiaku – najlepiej świeżego
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru świeżego
- cukier, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Na 2-3 godziny przed planowanym posiłkiem obieram imbir, kroję na małe kawałki i zasypuję cukrem aby puścił sok…
Łososia myję, osuszam i wkładam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Skrapiam cytryną i oprószam pieprzem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni na ok. 20 min.
W tym czasie opłukany szpinak (ja odrywam łodyżki) wrzucam na rozgrzaną oliwę do której wciskam czosnek.
Dodaję soli i pieprzu i chwilkę jeszcze “duszę” aby go zmiękczyć… 😉
Szpinak lekko odcedzam i kładę na talerz, na szpinak wykładam łososia i polewam syropem…
Smacznego! 🙂
aleglodomorek
06/06/2012 @ 22:13
Musiał wspaniale smakować, aż ślinka cieknie :)!
Marek
10/06/2012 @ 10:06
Oj smakował, smakował… 🙂