Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską
Weekend minął oczywiście za szybko. Ponieważ mamy chwilowo piękną pogodę w Anglii, wybraliśmy się w sobotę na wycieczkę rowerową. Zajęło nam to kilka godzin i zrobiliśmy jakieś 24 kilometry. Ale było cudownie:)! Małe miasteczko z fantastyczną katedrą z XI wieku i rozległym parkiem a obok znajduje się jeden z najstarszych pubów w Anglii w którym nocował Oliver Cromwell. Niestety zdjęcia mam tylko z komórki ale następnym razem na pewno zabiorę aparat. I jeszcze jedno… tutaj dopuszczalny limit alkoholu we krwi u kierowcy to 0,8 promila, więc jedno piwko w drodze było ok;) A jak smakowało po takim wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!!
A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 150 g sera pleśniowego
- 1 czerwona papryka
- garść czarnych oliwek
- 200 g ananasa z puszki
- 50 g sezamu
- oliwa, sos sojowy, sól, pieprz
Dressing:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Na małej ilości oliwy usmażyć kurczaka na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.
3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.
5. Wszystkie składniki dressingu wymieszać.
6. Kurczaka, kapustę pekińską, paprykę, ser pleśniowy, ananasa i oliwki wymieszać. Doprawić solą. Polać dressingiem i posypać ziarnami sezamu.
Smacznego 🙂
Daria
03/07/2013 @ 19:57
Aaale kolorowa! 🙂 Wygląda świeżo, soczyście i pysznie 🙂
Na pewno bym ja pokochała!
Gotuj z Cukiereczkie
03/07/2013 @ 17:29
sałatka wygląda bardzo apetycznie 😉
domowacukierniaewy.b
03/07/2013 @ 10:07
Lubię takie sałatki i to bardzo 🙂 Zdjęcia piękne! Fantastyczne miejsca do zwiezania
zjedz_mnie
03/07/2013 @ 09:58
Fajnie się tak wyrwać i pognać w dal, też to stosuję kiedy tylko pogoda łaskawa:) Świetna sałatka, a zacytuję: "dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku… " kusi, aby nie przejść obok obojętnie 🙂
Natalia - Poezja Sma
02/07/2013 @ 23:30
Fajne smaki, idealna na letni obiad
Łucja
02/07/2013 @ 20:19
same pyszności w tej sałatce 🙂 chętnie spróbuję takiego połączenia 🙂 zapisuję i zrobię na jakąś imprezkę 🙂
Daria
02/07/2013 @ 13:18
Kurczak, kapustka, ser pleśniowy i oliwki?!
Błagam, podziel się! 🙂
dariawkuchni.
Dorota
02/07/2013 @ 15:28
Nie ma sprawy… wpadaj :)!
Malwinka
02/07/2013 @ 11:13
Wygląda pysznie! Ładne zdjęcia 🙂
Dorota
02/07/2013 @ 15:28
Dziękuję i pozdrawiam:)!
Nemi
02/07/2013 @ 10:50
Przesyłam dużo słońca prosto z Krakowa:) W rewanżu za promienie słoneczne porywam sałatkę;)
Dorota
02/07/2013 @ 15:29
Podoba mi się taka wymiana :)! Pozdrawiam!
asia
02/07/2013 @ 09:04
na diecie dozwolona? gdzie mogę kupić taki olej ? i jakiej firmy kupujesz ten ser ?
Dorota
02/07/2013 @ 15:27
Nie wiem na jakiej jesteś diecie ale sałatka nie powinna zaszkodzić;) Olej najlepiej szukać w dziale z olejami smakowymi lub w jakieś sekcji orientalnej…A jeśli chodzi o sery to kupuję różne a ten to akurat Galbani Dolcelatte. Pozdrawiam:)!
majka
02/07/2013 @ 06:38
I ja uwielbiam rowerowe wycieczki. Jak tylko jest ladna pogoda zaraz wsiadamy na rower i jezdzimy, jezdzimy… 🙂 Zimne piwko po takim wysilku jest w sam raz 😉 I salatka tez. Wyglada przepysznie.
Pozdrowienia cieple.
Dorota
02/07/2013 @ 15:29
Pozdrawiam :)!
Inspirowane Smakiem
02/07/2013 @ 05:49
Lubię takie połączenia. Wygląda bardzo smakowicie;)
Dorota
02/07/2013 @ 15:30
Dziękuję i pozdrawiam :)!