Pieczony czosnek z chili

czosnek z chili

Pieczony czosnek to tak naprawdę taka ciekawostka czosnkowa, do zastosowania w innych potrawach, ale także jako dodatek np. do sałatek czy surówek. Podczas podpiekania ząbki czosnku przechodzą na wskroś aromatem, smakiem i zapachem płatków czili, co nadaje mu bardzo unikalnego, charakterystycznego smaku, również z dodatkiem pikantnych elementów – wszystko zależy jak ostre chili wykorzystamy… Fajny eksperyment, polecam serdecznie. 🙂

Pieczony czosnek z chili

Potrzebujemy:

  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • zmiażdżone (rozgniecione) chili

Okroić czosnek, skropić oliwą i posypać chili:

czosnek z chili

czosnek z chili

 

Zawinąć w folię i piec około 30 min w temp. około  160 stopni.

Pieczony czosnek można wykorzystać  np. do dipów, sosów itp.

 

Pieczony czosnek z chili

Przepis bierze udział w akcji Sosy, sałatki i inne grill dodatki