Placki owsiane z bananem
Te wspaniałe i zdrowe placki owsiane z bananem odkryłam niedawno na blogu http://www.olgasmile.com/placki-owsiane.html, a już od tego czasu kilkakrotnie je przygotowywałam. Bardzo żałuję, że nie znałam ich wcześniej! Placki nie zawierają cukru, nie są smażone na tłuszczu, a mąkę pszenną w przepisie można zastąpić mąką żytnią… Nigdy bym nie pomyślała, że takie zdrowe jedzenie może być tak smaczne 😉 Oczywiście najlepiej podawać placki z jogurtem naturalnym z dodatkiem np. cynamonu lub miodu ale też można zaszaleć i podać je z syropem klonowym czy golden syropem, albo z ulubionym dżemikiem lub zwyczajnie jeść same 🙂 Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie 🙂
Placki owsiane z bananem
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)
- 1/2 szklanki mąki
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- do podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny
1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody)
2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą (lub proszkiem) i cynamonem.
3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.
4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony.
Smacznego 🙂
halina
17/08/2014 @ 21:44
Też takie robię, mam trochę inny przepis, ale w rezultacie bardzo podobny, są pyszne – pozdrawiam 🙂
Agnieszka
01/05/2014 @ 12:17
ile placuszków wam mnie więcej wyszło? 🙂
Dorota
01/05/2014 @ 13:32
Robię je często ale nigdy nie liczę… raz robię większe a raz mniejsze …Z tej porcji wychodzi wystarczająco dużo dla dwóch dorosłych osób. Dla trzech już trzeba zrobić z podwójnej porcji… to może wtedy nawet coś zostanie ;)!Pozdrawiam!
Kasia
07/12/2013 @ 20:34
Zrobiłam i wyszły bardzo dobre, banany zastąpiłam dużym jabłkiem 🙂 Polecam.
Dorota
10/12/2013 @ 16:37
Chętnie skorzystam i z takiej wersji :)! Cieszę się, że smakowały! Pozdrawiam!
lutka40
17/11/2013 @ 20:43
pierwsze zdjęcie cudowne !( reszta oczywiście też )
Kiedy Zjemy
15/11/2013 @ 16:38
ale super! to dobra alternatywa dla moich ukochanych pankejków 🙂
pieczarka mysia
15/11/2013 @ 06:03
mega pysznie i bardzo zdrowo – tak jak lubię 🙂 <3
Natalia - Poezja Sma
14/11/2013 @ 23:07
Takie placuszki to moje ulubione śniadanie! 🙂
skoraq cooks
14/11/2013 @ 20:45
Niestety dla rozmiaru mojej talii ja również jestem przekonana, ze jak spróbuję, to się natychmiast zakocham, zwłaszcza, że mimo zdrowotności tych placuszków zjadłabym je pewnie z dżemorem albo nutellą 😉
basinepichcenie
14/11/2013 @ 20:20
Zdrowo, pysznie, do wypróbowania. Lubię takie rozwiązania i lubię takie placuszki 🙂
Ania
14/11/2013 @ 19:44
świetne na śniadanie:) a u mnie płatki leżą, których nikt nie chce jeść:P
Kaś
14/11/2013 @ 18:01
z golden syrup… pysznie 🙂
domowacukierniaewy.b
14/11/2013 @ 16:55
Mniam, przepadam za takimi placuszkami 🙂 Pycha!
Ola in the kitchen
14/11/2013 @ 15:47
Mniam, wyglądają przepysznie! 😀
Salvador Dali
14/11/2013 @ 13:50
placki owsiane są pyszne! Ja robię trochę inaczej, ale wychodzą podobne do twoich, mniam!
majka
14/11/2013 @ 06:51
Wygladaja strasznie apetycznie. Mam pod dostatkiem platkow owsianych wiec chetnie je zrobie 🙂
Pozdrowienia.