Młode ziemniaki z tymiankiem
Młode ziemniaki z tymiankiem
Potrzeba:
- mÅ‚ode ziemniaczki – ok. 0,5 kg (w zależnoÅ›ci od potrzeb ;))
- tymianek (suszony lub świeży)
- oliwa z oliwek , sól
Ziemniaczki po ugotowaniu i ostudzeniu kroję na połówki. Wkładam na rozgrzaną oliwę i smażę na złoty kolor kilkakrotnie obracając.
Jak zaczynajÄ… siÄ™ już rumienić wrzucam tymianek – akurat mam Å›wieży na oknie ale może być suszony – i solÄ™.
Tutaj akurat korzystałam z grubej soli morskiej ale można użyć soli zwykłej.
Obracam jeszcze tak długo, aż wystarczająco (wg mnie) się zrumienią.
Można podawać tak przyrządzone ziemniaczki do praktycznie wszystkiego np. do kurczaka z pieczarkami.