Tarta z łososiem
Niby już myślę o tym co zrobić na Święta ale tak naprawdę jakoś do mnie nie dociera, że to już tuż, tuż… i tylko kilka tygodni zostało. Nie wiem skąd wziąć dodatkowy czas na wypróbowanie tych wszystkich fantastycznych przepisów, które czekają w kolejce “do zrobienia”. Nie sądzę, żebym dała radę przygotować choć część z nich… ale do następnego roku na pewno dam radę… choć pewnie do tego czasu i przepisów przybędzie, i… (oby nie!) kilogramów ;). Na razie polecam cudowną tartę z łososiem, porem i koperkiem…
Tarta z łososiem – składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła (schłodzonego)
- szczypta soli
- około 50 ml wody
Masa:
- 300 g świeżego łososia
- 250 g białych części pora
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 jajka
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól, pieprz
Masło z mąką i szczyptą soli rozcieram w palcach na okruchy, po czym po trochu dolewam wody aby ciasto się połączyło i było zwarte. Owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie wyjęte ciasto wykładam na formę do tarty. Dziurkuję widelcem. Na wyłożone ciasto wykładam papier do pieczenia i wysypuję kulki ceramiczne(można użyć suchego grochu) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut po czym zdejmuję papier i kulki (baaardzo gorące!) i piekę jeszcze 10 minut. Żeby brzegi nie przypiekły się za bardzo można je owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu od razu wyrównuję brzegi.
Umyte, osuszone i pokrojone części pora duszę na maśle aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaję pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia.
Umytego i osuszonego łososia kroję na mniejsze paski po czym skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem.
Na upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę i jajka roztrzepuję po czym wylewam delikatnie na tartę. Zapiekam 30-40 minut.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w akcji:
Justyna
22/02/2013 @ 19:55
Ddziękuję za tak szybką odpowiedź 🙂 Jako poczatkująca zapytam jeszcze, czy groch jest wymagany, jesli bardzo mocno podziurkujęciasto?
I…pytanie z innej beczki- czy przeprowadzając się do Anglii, trudno było się Państwu zaaklimatyzować jednak w obcym kraju?
Pozdrawiam gorąco z Bytomia 🙂
Dorota
22/02/2013 @ 20:45
Jest potrzebny, żeby ciasto się nie wybrzuszyło…
Zawsze jest trudno…. ale wszystko zależy od motywacji… ale to opowieść na wieczór przy winie a nie na kilka zdań komentarzy…;)Pozdrawiam i czekam na relację jak wyszło…:)!
Justyna
22/02/2013 @ 18:29
Chciałam Państwu pogratulować tak fajnego bloga-widziałam o Was reportaż w DD TVN i nie wiem jak mogłam nie znac wcześniej Waszego bloga 🙂 Ale lepiej późno iż wcale 🙂 Podoba mi się to, że przepisy są szczegółowo opisane, teraz aż usmiechalam się czytając wyjaśnienie czym jest kąpiel wodna (w przepisie nia tartę czekoladową) 🙂 Pamiętam, że ja kiedyś spotkawszy sięz tym określeniem nie miałam pojęcia co to znaczy 🙂 Ponadto, przepisy nie są bardzo trudne, potrawy zawierają dostępne składniki. Czytam i czytam i mam wrażenie, że wszystko mi się uda, jeśli będe stosowała się do Waszego przepisu, a jestem w miarę początkująca kucharką 🙂
Dorota
22/02/2013 @ 19:24
Bardzo dziękujemy:)! Staramy się, bo wiemy jak trudne czasami jest zrozumienie niektórych przepisów… dlatego też wrzucamy zdjęcia wykonywanej potrawy krok po kroku 🙂 Mam nadzieję, że taka pomoc okaże się przydatna 🙂 Nie jesteśmy mistrzami kuchni, bo dopiero zaczynamy naszą przygodę kulinarną ale tym co zrobimy i co nam smakuje dzielimy się na blogu. Dlatego są to proste przepisy 😉 Najważniejsze w gotowaniu to nie zniechęcać się niepowodzeniami i dalej gotować… (ja właśnie trzeci raz będę walczyć z pysznym ciastem drożdżowym, które niestety mi pęka przy pieczeniu… 🙁 ) Trzymamy kciuki i serdecznie pozdrawiamy :)!
Justyna
22/02/2013 @ 18:11
CZy łosoś ma być świeży, czy wędzony?
Dorota
22/02/2013 @ 19:25
Świeży:)! Już poprawiam…przepis. Dzięki za czujność ;)!
Tarta cebulowa inaczej - z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym
05/12/2012 @ 00:09
[…] przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym […]
Ola in the kitchen
29/11/2012 @ 22:00
Cudownie smaczne połączenie :]
Natalia
29/11/2012 @ 17:50
Mniam znowu pyszny łosoś! Ja już od pewnego czasu zabieram się do tarty z łososiem, ale ciągle jest tyle do zrobienia… 🙂
Ewa/ Domowabogini.pl
29/11/2012 @ 09:56
Piękna tarta, aż nabrałam chęci, żeby znowu taka zrobic w domu:)
Nemi
29/11/2012 @ 08:08
Też tak mam z przepisami:) Kolejka ich coraz dłuższa, a czasu coraz mniej;] Jednak na taką tartę zawsze znajdę czas:]