Smażone kalmary

Smażone kalmary

Zaliczam się do wielbicieli owoców morza ale w domu głównie przyrządzam krewetki… Tym razem jednak coś mnie podkusiło, żeby po raz pierwszy w życiu samej przyrządzić kalmary. Kupiłam i się zaczęło… Jak się za nie zabrać? Nic to, przewertowałam kilkanaście książek i równie wiele stron internetowych i oto efekt… Delikatny smak, podsycony cytrynką… mmmm…. ślinka cieknie na samą myśl… Zapraszam 🙂

Smażone kalmary – składniki:

  • kilka świeżych kalmarów
  • sól, pieprz, mąka
  • oliwa do smażenia
  • cytryna

 

Trzeba złapać kalmara w okolicach głowy i delikatnie wyciągnąć wnętrzności.

Kalmary w panierce

Kalmary w panierce

Potem wyciągnąć płytkę.

Kalmary w panierce

Odciąć macki powyżej oczu.

Smażone kalmary

Opłukać dokładnie tuszki i macki pod wodą. Tuszki delikatnie pocierać palcami aż zejdzie przezroczysta błonka.

Smażone kalmary

Pociąć w poprzek tak aby powstały krążki.

Smażone kalmary

Osuszone lekko solić i panierować w mieszance mąki z mielonym pieprzem.

Smażone kalmary

Wrzucać na bardzo rozgrzaną oliwę i smażyć maksymalnie 3 min aż będą złote. (Podobno kalmary smaży się do 3 minut albo powyżej 30 minut bo inaczej są gumowate). Osuszyć na papierowym ręczniku i podawać z cząstkami cytryny i białym winem….. PYCHA!

Smażone kalmary

Smażone kalmary

 

 

Smacznego 🙂