Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy wyszedł mi obłędny! Wilgotny, kremowy i lekko kwaskowy. Spodu wyszło dużo, więc jak ktoś woli cienki spód, to należy przygotować go z połowy porcji. Masę raz przygotowywałam dodając po kolei składniki, ale to był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się bez żadnych pęknięć, dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy.
Sernik cytrynowy
Składniki (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!):
Spód:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 250 g miękkiego masła
- pół łyżeczki esencji waniliowej
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.
Masa:
- 800 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…)
- 500 g serka mascarpone
- 5 jajek
- pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/
- 300 ml śmietany kremówki 30-36%
- 300 g cukru
- 5 dużych cytryn
- 1 budyń waniliowy
- szczypta soli
Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok.
Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać sok z cytryny i otartą skórkę i wszystko wymieszać. Przelać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 150 stopni około 75 minut. Zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia. Następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego 🙂
Magda C.
09/06/2015 @ 11:44
Piękny sernik, lubię wypieki z cytryną 🙂
iza
06/06/2015 @ 09:28
przepysznie wygląda
Ola in the kitchen
28/05/2015 @ 22:25
mniam, bardzo lubię sernik cytrynowy 😀
Fotograf Łódź
28/05/2015 @ 00:07
Sernik to moje ulubione ciasto, ale przyznaję nigdy nie piekłam takiego z nutką cytrynową. To może być fajne przełamanie smaku słodko-kwaśny. A do tego teraz sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać. Zdjęcia rewelacyjne, mniam mniam pycha….
Pati
27/05/2015 @ 13:08
Jak ładnie kontrastuje żółty kolor masy serowej z czerwienią truskawek…
przepis naleśniki
26/05/2015 @ 23:09
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
Salvador Dali
26/05/2015 @ 21:11
jak on uroczo wygląda! cuuudo 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
25/05/2015 @ 22:58
Strasznie mi się podoba ten sernik 🙂
Amber
25/05/2015 @ 17:54
Poezja!
jakże kuszący deser…
darek
25/05/2015 @ 15:23
Nigdy nie próbowałem sernika w innym niż tradycyjnym wykonaniu, czas to zmienić.
Natalia - Poezja Smaku
25/05/2015 @ 00:06
Ale zjadłabym z chęcią 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
23/05/2015 @ 22:45
Jest przepiękny 😀 Taką kosteczkę chętnie byśmy pochłonęły ale na jedne by się nie skończyło 😛
kulinarny blog samanthy
22/05/2015 @ 22:47
Przepysznie wygląda, uwielbiam cytrynowy 🙂
Napalcówki
22/05/2015 @ 08:29
Wygląda cudnie! Chętnie wypróbuję przepis ;)!