Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

golabki przepis

Bez wzglÄ™du na to ile nowych potraw przygotowujÄ™ i ile nowych smaków poznajÄ™ to prÄ™dzej czy później siÄ™gam po jakieÅ› nasze klasyczne potrawy. Bo nie można nie przygotować schabowego, mielonego, gołąbków czy placków ziemniaczanych… Każdy z nas ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy, które sÄ… w naszych rodzinach od lat. Przepisy różniÄ… siÄ™ w mniejszym lub wiÄ™kszym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponujÄ™ przepis na gołąbki z kapusty wÅ‚oskiej bo zatÄ™skniÅ‚am do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…

Gołąbki – skÅ‚adniki:

  • duża główka kapusty wÅ‚oskiej
  • ok. 750g miÄ™sa mielonego
  • 2 jajka
  • pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków)
  • majeranek, sól, pieprz

Sos:

  • 2 puszki pomidorów (zmiksowane)
  • 1-2 Å‚yżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • Å›mietana maÅ‚a, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalnie
  • pól szklanki wody

 

Do dużego garnka wlewam wodÄ™ i dodajÄ™ 2-3 Å‚yżki octu, który sprawi że liÅ›cie siÄ™ nie rozpadnÄ… w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. LiÅ›cie kapusty odcinam i opÅ‚ukujÄ™ a nastÄ™pnie pojedynczo albo po 2-3 (w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci garnka i liÅ›ci kapusty a także od wprawy) zanurzam na chwilkÄ™ w wodzie – powinny zrobić siÄ™ elastyczne. WyjmujÄ™ liÅ›cie i przepÅ‚ukujÄ™ w miseczce z zimnÄ… wodÄ…. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekÅ‚a.

W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek.

golabki przepis

golabki przepis

Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe części łodygi)

golabki przepis

i zawijam:

golabki przepis

golabki przepis

golabki przepis

golabki przepis

 

Układam ciasno w rondelku.

golabki przepis

Podlewam wodÄ… i dodajÄ™ zmiksowane pomidory, koncentrat i przyprawy.

golabki przepis

Gotuję na małym ogniu ok 1-1,5 godziny delikatnie od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaję bazylię. Normalnie dodaję koperek i odrobinę śmietany.

golabki przepis

golabki przepis

Smacznego 🙂