Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

golabki przepis

Bez względu na to ile nowych potraw przygotowuję i ile nowych smaków poznaję to prędzej czy później sięgam po jakieś nasze klasyczne potrawy. Bo nie można nie przygotować schabowego, mielonego, gołąbków czy placków ziemniaczanych… Każdy z nas ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…

Gołąbki – składniki:

  • duża główka kapusty włoskiej
  • ok. 750g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków)
  • majeranek, sól, pieprz

Sos:

  • 2 puszki pomidorów (zmiksowane)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • śmietana mała, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalnie
  • pól szklanki wody

 

Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję 2-3 łyżki octu, który sprawi że liście się nie rozpadną w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. Liście kapusty odcinam i opłukuję a następnie pojedynczo albo po 2-3 (w zależności od wielkości garnka i liści kapusty a także od wprawy) zanurzam na chwilkę w wodzie – powinny zrobić się elastyczne. Wyjmuję liście i przepłukuję w miseczce z zimną wodą. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekła.

W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek.

golabki przepis

golabki przepis

Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe części łodygi)

golabki przepis

i zawijam:

golabki przepis

golabki przepis

golabki przepis

golabki przepis

 

Układam ciasno w rondelku.

golabki przepis

Podlewam wodą i dodaję zmiksowane pomidory, koncentrat i przyprawy.

golabki przepis

Gotuję na małym ogniu ok 1-1,5 godziny delikatnie od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaję bazylię. Normalnie dodaję koperek i odrobinę śmietany.

golabki przepis

golabki przepis

Smacznego 🙂