Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej
Bez wzglÄ™du na to ile nowych potraw przygotowujÄ™ i ile nowych smaków poznajÄ™ to prÄ™dzej czy później siÄ™gam po jakieÅ› nasze klasyczne potrawy. Bo nie można nie przygotować schabowego, mielonego, gołąbków czy placków ziemniaczanych… Każdy z nas ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy, które sÄ… w naszych rodzinach od lat. Przepisy różniÄ… siÄ™ w mniejszym lub wiÄ™kszym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponujÄ™ przepis na gołąbki z kapusty wÅ‚oskiej bo zatÄ™skniÅ‚am do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…
Gołąbki – skÅ‚adniki:
- duża główka kapusty włoskiej
- ok. 750g mięsa mielonego
- 2 jajka
- pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków)
- majeranek, sól, pieprz
Sos:
- 2 puszki pomidorów (zmiksowane)
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, szczypta cukru
- śmietana mała, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalnie
- pól szklanki wody
Do dużego garnka wlewam wodÄ™ i dodajÄ™ 2-3 Å‚yżki octu, który sprawi że liÅ›cie siÄ™ nie rozpadnÄ… w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. LiÅ›cie kapusty odcinam i opÅ‚ukujÄ™ a nastÄ™pnie pojedynczo albo po 2-3 (w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci garnka i liÅ›ci kapusty a także od wprawy) zanurzam na chwilkÄ™ w wodzie – powinny zrobić siÄ™ elastyczne. WyjmujÄ™ liÅ›cie i przepÅ‚ukujÄ™ w miseczce z zimnÄ… wodÄ…. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekÅ‚a.
W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek.
Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe części łodygi)
i zawijam:
Układam ciasno w rondelku.
Podlewam wodÄ… i dodajÄ™ zmiksowane pomidory, koncentrat i przyprawy.
Gotuję na małym ogniu ok 1-1,5 godziny delikatnie od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaję bazylię. Normalnie dodaję koperek i odrobinę śmietany.
Smacznego 🙂
Krystian
22/02/2014 @ 17:03
robie te gołąbki pierwszy raz, w ogóle pierwszy raz robie tą potrawei moje pytanie brzmi czy gołabki zawiniete zalewac wrzaca woda? i dopiero pomidory?
Dorota
22/02/2014 @ 17:10
Nie. Najlepiej w misce połącz zimną wodę ze zmiksowanymi pomidorami, koncentratem i przyprawami i wymieszaj. Dopraw tak aby Ci smakowało. Taką mieszanką zalej gołąbki i nie będziesz musiał za dużo ich mieszać. Pamiętaj o gotowaniu na małym gazie i delikatnym mieszaniu-od czasu do czasu, aby nie przywarły- w trakcie gotowania. Powodzenia 🙂
Dorota
07/11/2013 @ 14:50
Bardzo lubię pieprz ziołowy i na pewno tak doprawione będą pyszne 🙂
Gosia
03/11/2013 @ 15:42
Własnie zrobiłam i jeszcze nie zdążyłam posmakować ale myślę że będą super dodałam pieprzu ziołowego
Dieta Styczniowych MamuÅ›..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:) - Strona 18
12/09/2013 @ 22:13
[…] wÅ‚oskÄ… do wykorzystania która jest o wiele bardziej miÄ™kka i skorzystaÅ‚am z tego przepisu: Przepis na gołąbki z kapusty wÅ‚oskiej z tym że nie użyÅ‚am kostki rosoÅ‚owej (akurat miaÅ‚am trochÄ™ bulionu) i przyprawiÅ‚am po […]
Pati
20/10/2012 @ 08:41
Ostatnio tylko z włoskiej robię, jest o wiele lepsza niż biała!
kasia
14/10/2012 @ 12:17
Nic dodać,nic ująć po prostu pycha;)))
Natalia
13/10/2012 @ 22:41
Wspaniałe gołąbki 🙂
Ola
13/10/2012 @ 12:18
świetne są te zdjęcia 'krok po kroku', bardzo ułatwiają pracę 😉
Sonia
12/10/2012 @ 21:53
Witam.
WÅ‚aÅ›nie przymierzam siÄ™ do gotowania gołąbków , również z ryżem i bardzo mi siÄ™ przyda Twój przepis na sos. Nie wiedziaÅ‚am , ze przecież można miksować pomidory z puszki – pomysÅ‚ na ten sos jest kapitalny. Ale ja chyba jeszcze dodam do niego startÄ… Å›redniÄ… cebulkÄ™ i jedno , w miarÄ™ kwaskowate jabÅ‚ko. Pozdrawiam.
karmel-itka
12/10/2012 @ 14:51
piękne zdjęcia ;]
nawet zwykłe gołąbki wyglądają jak dzieło sztuki ;]
Dorota
12/10/2012 @ 14:23
Mamy ich trochÄ™..:)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:22
Po prostu klasyka:)! Pozdrawiam!
zjedz_mnie
12/10/2012 @ 11:49
One tak zachęcajaco spoglądają na oglądającego zdjęcia, że wręcz szepczą: zjedzmnie:)
Samantha
12/10/2012 @ 10:09
Polskie smaki ! Też lubię ! Pozdrawiam 🙂
Upiecz coÅ› zdrowsze
11/10/2012 @ 23:25
jakie apetyczne kolory, mniam! 🙂