Ciasto czekoladowe z masą kokosową
Nie jestem specjalistką od wymyślania ciast. Nie mam wystarczająco czasu i cierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję 😉 – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego chętnie dodaję go do wypieków, by dodatek tego zdrowego tłuszczu zbalansował choć minimalnie pozostałe smaczne, choć niezdrowe składniki. Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.
Ciasto czekoladowe z masą kokosową
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki kakao
Masa kokosowa:
- 400 ml mleka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 200 g wiórków kokosowych
- 300 ml śmietany 30-36%
- słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie)
Polewa:
- 200 ml śmietany 30-36%
- 200 g gorzkiej czekolady
1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Białka ubite połączyć delikatnie z czekoladową masą. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Ostawić z ognia i dodać mleko z mąką i żółtkami. Wymieszać i wstawić z powrotem na palnik do zagotowania. Ciągle mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Jak zgęstnieje odstawić do ostygnięcia.
Wiórki wsypać na nagrzaną suchą patelnię teflonową i chwilę mieszać aż lekko zmienią kolor (bardzo uważać żeby nie przypalić!) Przestudzić. Połowę wiórków dodać do przestudzonego budyniu kokosowego.
Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kokosową.
3. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli korzystamy z wiśni w alkoholu, to alkoholem lekko nasączyć spód, wyłożyć połowę masy kokosowej i na to powciskać połowę wiśni. Na to ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć alkoholem z wiśni, wyłożyć pozostałą masę i resztę wiśni. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Polewa. Do rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do -prawie- wrzenia. Wsypać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić. Wylać na ciasto i posypać resztą wiórków 🙂
Smacznego 🙂
Paulina
25/12/2013 @ 21:24
To ciasto zawiera wszystko to co lubię 🙂 musi być wspaniałe 😀
Andźka
23/12/2013 @ 06:25
Ależ to ciasto musi być dobre! Jak dla mnie- miłośniczki kokosu to jest idealny tort urodzinowy 😀
Magda C.
22/12/2013 @ 11:30
Wspaniałe ciasto! Uwielbiam połączenie czekolady i kokosu 🙂
kulinarny blog saman
21/12/2013 @ 18:56
Wyborne smaki wspaniałe ciasto 🙂
skoraq cooks
21/12/2013 @ 17:00
Obłędnie wygląda to ciasto. Po prostu obłędnie 🙂
Salvador Dali
21/12/2013 @ 11:16
ale to się prezentuje..boskość!
Ola in the kitchen
20/12/2013 @ 22:10
U mnie jest odwrotnie zdecydowanie wolę wymyślać słodkie przepisy 😀 A ciasto wygląda wspaniale!
dżemdżus
20/12/2013 @ 22:06
Kusisz, niemożliwie. Szkoda, że nie można zamówić z dostawą do domu. W lutym rodzinne urodziny, przepis idealny, zapisuję
Ania
20/12/2013 @ 21:13
świetnie wygląda:) dla gości byłby idealny:)
domowacukierniaewy.b
20/12/2013 @ 21:07
Cudo! Ciasto jest po prostu fantastyczne 🙂
Shiral
20/12/2013 @ 19:05
Ciasta na olejach są pysznie wilgotne! Twoje ma jeszcze tyle masyyy w sobie!
lutka40
20/12/2013 @ 19:04
Wygląda zjawiskowo ,a do tego z kokosem – bajka !!!
ankawell
20/12/2013 @ 16:32
Wrócę do Ciebie po przepis na ten tort w okolicy Nowego Roku – ta masa mnie zaciekawiła 🙂
Dorota
20/12/2013 @ 17:39
Nie ma sprawy… zapraszam serdecznie :)!
napiecyku
20/12/2013 @ 15:02
Kokos to mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego nie pogardzę Twoim tortem…a co tam żadnym tortem nie pogardzę:)
galantyna.pl
20/12/2013 @ 09:50
Dla mnie bomba – kokos, wiśnie, czekolada… same pyszności!
Natalia - Poezja Sma
19/12/2013 @ 23:30
Świetne, też uwielbiam takie smaki :)))
Łucja
19/12/2013 @ 20:32
ciasto rewelacyjne 🙂 torcik z niego piękny! a u mnie Twój chlebek miodowy wjechał właśnie do piekarnika!
Dorota
20/12/2013 @ 17:35
Czekam w takim razie na opinię…:)! Pozdrawiam :)!
Kulinarna Fuzja
19/12/2013 @ 20:16
Ale super ciasto! Piekne zdjęcia:)
pati
19/12/2013 @ 19:14
Ciasto jak marzenie!
pieczarka mysia
19/12/2013 @ 17:02
Wow! Wygląda obłędnie! 🙂 Porywam kawałek!
Inspirowane Smakiem
19/12/2013 @ 04:51
Za kokosem nie przepadam, ale to ciasto wygląda obłędnie!!
Dorota
20/12/2013 @ 17:32
Dziękuję :)!