Makowiec
Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś “dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.
Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie “zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. 🙂
Makowiec – składniki:
Ciasto:
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Masa makowa:
- 1 puszka masy makowej z bakaliami
- 1 kostka masła (250g)
- 3 budynie śmietankowe (3x60g)
- 1 szklanka bakalii (dowolne)
Polewa: zobacz tutaj
Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół.
W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami.
Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.
Smacznego 🙂
Beata
30/03/2013 @ 16:07
Witam,właśnie będę piekła ten makowiec dzisiaj na Wielkanoc bardzo apetycznie wygląda myślę że będzie pyszny.Pozdrawiam,WESOŁYCH ŚWIĄT.
Dorota
30/03/2013 @ 16:11
Dziękuję i życzę Wesołych Świąt:)!
Pan Deserek :)
11/12/2012 @ 15:10
Takiego makowca jeszcze nie jadłem – muszę skosztować 🙂
Kasia
10/12/2012 @ 15:32
Święta bez makowca to nie święta 😉
Agata
10/12/2012 @ 08:17
Patrząc na takie zdjęcia już nie mogę się doczekać świąt!
Droczilka
10/12/2012 @ 07:30
Lubię nowe spojrzenie na tradycję. Twój pomysł bardzo mi sie podoba.