Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką
Zapraszam na sernik, przygotowany specjalnie na konkurs Almette, z wykorzystaniem serków Almette z gruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim, którzy mieli okazję spróbować….:)
Jeśli choć trochę podoba się Wam mój pomysł to proszę poświęcicie małą minutkę i zagłosujcie na ten sernik tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/ – na głosujących też czekają nagrody! 🙂 a ja mam szansę spełnić swoje marzenie na wyjazd do Toskanii lub warsztaty fotograficzne… Każdy głos na wagę złota. 😀 (Jak to zwykle na Facebooku bywa, trzeba coś tam najpierw polubić żeby zagłosować, na co nie mam za bardzo wpływu, ale chyba warto mimo wszystko… 😉 trzeba też wejść do Księgi Przepisów i odnaleźć mój sernik, więc jest trochę z tym zachodu /dokładną instrukcję jak zagłosować znajdziecie w komentarzu pod tym przepisem lub na naszej stronie na Facebook’u/, ale obiecuję odwdzięczyć się jeszcze ciekawszymi pomysłami…)
Konkurs rozstrzygnięty, dziękujemy za wszystkie głosy na nas oddane. Niestety do Toskanii nie pojadę (gratuluję zwycięzcom), ale na warsztaty fotograficzne i owszem. 🙂
Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy
Składniki:
Spód:
- 250 g ciastek digestive
- 120 g rozpuszczonego masła
Masa:
- 3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem
- 250 g śmietany 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki żelatyny
Masa jabłkowa:
- 3-4 jabłka
- 2-3 łyżki cukru
- 1 galaretka agrestowa
Gruszki:
- 3 gruszki
- do gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukier
- do karmelizowania: 7-8 łyżek cukru
Na wierzch:
- 1 galaretka agrestowa
1. Ciasteczka drobno rozkruszyć, połączyć z masłem i wyłożyć na tortownicę o średnicy 25 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
2. Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki i włożyć do rondelka. Zalać wodą i dodać sok z cytryny, cynamon, goździki i tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się “al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą za miękkie. Odcedzić. Na patelni teflonowej wsypać 7-8 łyżek cukru i podgrzewać (nie mieszając) aż się rozpuści. Włożyć gruszki i karmelizować po kilka minut z każdej strony (bardzo uważać na gorący karmel). Odstawić do przestudzenia na drewnianą deskę. Po przestudzeniu pokroić gruszki w paski i wyłożyć na spód z ciasteczek.
3. Dwie łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Dolać do żelatyny 100 ml wrzątku, mieszać do rozpuszenia żelatyny i odstawić do ostygnięcia. Serki (w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem pudrem i cynamonem. Do masy dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i delikatnie po 1-2 łyżce dodawać do masy. Całość wylać na gruszki na ciasteczkowym spodzie. Wstawić do lodówki na około 1 godziny.
4. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody i gotować na małym ogniu 5-10 minut często mieszając. Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości gorącej wody i dodać do jabłek. Jak masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylać na masę serową. Wstawić do lodówki. Jak masa stężeje wylać na wierzch rozpuszczoną, ostudzoną i gęstniejącą galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
Ciasto czekoladowe z masą kokosową na oleju rzepakowym - UgotujmyTo.pl
19/12/2013 @ 00:06
[…] mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą […]
Anita
11/08/2013 @ 15:13
Co za wyśmienite połączenie smaków:)
Dorota
12/08/2013 @ 13:24
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Dorota
12/08/2013 @ 13:24
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Łucja
08/08/2013 @ 11:19
serniczek imponujący 🙂 życzę powodzenia!
Dorota
10/08/2013 @ 19:23
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Manufaktura Ciastek
06/08/2013 @ 18:33
O rany!!! Pycha
Upiecz coś zdrowsze
06/08/2013 @ 10:56
Jaki wyszukany, super! 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 14:54
Dziękuję :)!
Ola in the kitchen
05/08/2013 @ 21:49
Tyle pysznych warstw w jednym cieście musi stworzyć pyszną całość! Rewelacja 😀
Dorota
06/08/2013 @ 14:58
Mam nadzieję, że to ciasto będzie rewelacyjne nie tylko dla mnie :)!
Opalanka
05/08/2013 @ 21:34
Elegancki i wykwintny, cudo:)
Kaś
05/08/2013 @ 18:08
zagłosowane 🙂 cudowny sernik!!!
życzę powodzenia!
Dorota
06/08/2013 @ 14:59
Dziękuję Kasiu:)!
Natalia - Poezja Sma
04/08/2013 @ 23:01
Wygląda pięknie 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:00
Dziękuję Natalio :)!
aleksandra
02/08/2013 @ 21:34
Wyglada bardzo interesujaco i mniamusnie:-)
Dorota
06/08/2013 @ 15:02
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Samantha
02/08/2013 @ 20:34
Sernik zniewalający, po prostu idealny i tak pyszne smaki, ja już na niego głosuję ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:02
Dziękuję Samantho i pozdrawiam :)!
domowacukierniaewy.b
02/08/2013 @ 19:05
Jest wspaniały, idealnie skomponowany 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:03
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Nemi
02/08/2013 @ 11:33
Wygląda imponująco! Nie przypuszczałam, że ten serek można wykorzystać do ciasta! Wow!
Dorota
06/08/2013 @ 15:04
Dziękujęi zapraszam do wypróbowania przepisu :)!
Iwona
02/08/2013 @ 09:26
Wygląda świetnie. Zrobię go 🙂
Dorota
06/08/2013 @ 15:05
Mam nadzieję, że będzie smakował :)! Pozdrawiam :)!
Kuchnia u Krysi
02/08/2013 @ 06:41
Użyłaś wszystko to co lubię. Zawarłaś w tym co lubię. I powstał PYSZNY SERNIK. Chętnie go upiekę. Pozdrawiam, Krys
Dorota
06/08/2013 @ 15:06
Czekam na opinię :)! Pozdrawiam!
Dorota
02/08/2013 @ 01:00
Kochani,
<del datetime="2013-08-12T12:49:07+00:00">Oto instrukcja krok-po-kroku jak zagłosować na nasz przepis:
– wejdź na stronę https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/
– odpowiedz twierdząco na pytania (tak, wiem, no ale tak to działa niestety…)
– wyświetli się prośba o "polubienie" strony – oczywiście należy polubić
– kliknij "głosujący, zagłosuj na przepis" albo na "księga przepisów" u dołu
– wpisz "sernik na zimno" w puste pole po prawej stronie i kliknij przycisk "Szukaj"
– kliknij w nasz przepis "Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką"
– kliknij przycisk "kliknij aby zagłosować" pod zdjęciem
– jeśli podasz swoje dane i uzasadnisz oddanie głosu, również weźmiesz udział w losowaniu nagród :)</del>
Konkurs już się zakończył, bardzo wszystkim dziękuję za oddane głosy, jesteście kochani. 🙂 <3
Pozdrawiam serdecznie, Dorota