Szynka pieczona w rozmarynie
Często narzekamy na jakość wędlin zakupionych w sklepach, zwłaszcza tych z supermarketów. Nawet jeśli są smaczne, to po dwóch dniach w lodówce wypływa z nich morze wody… Przy odrobinie wysiłku można pokusić się o przygotowanie własnej wędliny, na przykład na kanapki. Z pewnością będzie bardzo smaczna i zdecydowanie zdrowsza od tej sklepowej. Oto szynka pieczona w rozmarynie – jedno z moich ulubionych dań kanapkowych. W miarę szybka do przygotowania, doskonale się spisuje zarówno na kanapkach jak i jako przekąska czy dodatek do jakiegoś głównego dania 🙂
Szynka pieczona w rozmarynie
Składniki:
- szynka (surowa bądź wędzona)
- kilka ząbków czosnku
- pieprz czarny gruboziarnisty
- suszony lub świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
Myję i osuszam szynkę. Ja korzystam z wędzonej szynki i dlatego już jej nie solę. Smaruję oliwą i posypuję szczodrze zmielonym pieprzem i rozmarynem. Dodaję kilka ząbków czosnku. Jak mam więcej czasu to szpikuję szynkę czosnkiem i zostawiam na jakieś 24 godziny. Ale szybka wersja też jest smaczna… 🙂
Piekę w temperaturze 190 stopni 35 min na każde 500g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 750g piekę około 90 minut.
Smacznego 🙂