Bułka pszenna
Muszę powiedzieć, że kompletnie brakuje mi czasu…. i to nie tylko wolnego, ale też czasu, żeby zrobić to, co powinnam i chciałabym zrobić…. Tyle jest jeszcze rzeczy, które chciałabym zrobić i tyle się nauczyć a doba niestety zawsze ma tylko 24 godziny 🙁 Zastanawiam się tylko jak inni blogerzy organizują sobie czas, żeby ze wszystkim zdążyć? Może muszę tylko jakoś lepiej się zorganizować? Chciałabym jakoś to wszystko ogarnąć….tylko nie wiem jak…:( Może z nastaniem wiosny będzie lepiej? Na razie jednak zapraszam Was na pyszną bułkę pszenną z dodatkiem gotowanych ziemniaków, które nadają jej wilgotności. Przepis na bułkę znalazłam na blogu http://zapachchleba.blogspot.co.uk/. Bułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis 🙂
Bułka pszenna
Składniki:
- 500 g mąki pszennej 650
- 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- ok. 300 ml wody
- pół łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie ponad 3 godziny)
2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i przełożyć do wysypanego mąką koszyczka do wyrastania. Można również – jak ja- wyłożyć na czystą i obficie posypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka lub naczynia glinianego. Posypać lekko mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika.
Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Bułka jest upieczona jeśli wydaje głuchy odgłos gdy pukamy w jej spód. Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
Łucja
09/03/2014 @ 20:05
Piękna 🙂 piekę czasami z dodatkiem ziemniaków i faktycznie długo jest świeża i mięciutka!
kulinarny blog samanthy
09/03/2014 @ 09:29
Ja już dawno podziwiam Twoje wypieki, a bułka też rewelacyjna, z ziemniakami bardzo smaczna 🙂 Pozdrawiam gorąco !
domowacukierniaewy.blox.pl
08/03/2014 @ 09:43
Marzy mi się taka bułeczka na dzisiejsze śniadanie… 🙂
Kaś
07/03/2014 @ 21:04
wspaniała!!! oj dawno nie widziano u mnie domowego chleba…
u mnie podobnie – czasu mało, a tyle się dzieje. cierpię na totalny brak organizacji, ale może to jakieś przesilenie wiosenne 😉
Magda C.
07/03/2014 @ 07:09
Jaka boska ta bułka! Taka domowa, najlepsza 🙂
Amber
06/03/2014 @ 07:24
Bułka wygląda jak pyszny chlebek!
Z ziemniakami musi być wyjątkowo smakowita.
A czasu mi też bardzo brakuje…
Andźka
06/03/2014 @ 06:50
Ty to masz rękę do tego pieczywa. Zobaczysz, kiedyś zakasam rękawy i też upiekę pyszny chleb! 🙂
Dorota
09/03/2014 @ 21:28
Wcale w to nie wątpię!!!!
Inspirowane Smakiem
06/03/2014 @ 04:53
Ooo, z ziemniakami to musi długo zachowywać świeżość:)))
Shiral
05/03/2014 @ 21:54
Ale ma piękne dziurki!!! Widać z dala jego wilgotność i sprężystość 🙂
Kuchnia u Krysi
05/03/2014 @ 21:50
Fantastycznie wygląda Twój wypiek. Coraz bardziej mnie kusi upiec samej taki chlebek, bułkę. Nie ważne. Ale mnie skusiłaś i chyba wreszcie zabiorę się i upiekę. Pozdrawiam 🙂
Dorota
09/03/2014 @ 21:28
Na pewno Ci się super upiecze :)!
Opalanka
05/03/2014 @ 19:54
Oj zazdraszczam dalej i podziwiam, tych wypiekowo-chlebowych najbardziej:)
wisla
05/03/2014 @ 16:32
No własnie, to dobre i szybkie pieczywo. Własnie takie, które ma zapobiec kupieniu chleba w markecie, bo… nie umiem, albo nie mam czasu piec. Każdy może upiec sobie taki jasny, domowy chlebek-bułkę.
Miło mi, że skorzystałaś z przepisu i tak porządnie zilustrowałaś caly proces tworzenia.
Pozdrawiam 🙂
Dorota
05/03/2014 @ 18:32
Jeszcze raz dziękuję za przepis :)! Pozdrawiam :)!
pieczarka mysia
05/03/2014 @ 14:56
pieknie wyrosnieta 🙂
Salvador Dali
05/03/2014 @ 12:33
ja też nie zdążam ze wszystkim! Ale staram się jak mogę, czasem trzeba podjąć decyzję, w której rezygnuje się z jednego, by móc uczestniczyć w innym.. 🙂
Dorota
05/03/2014 @ 18:34
To rezygnowanie niestety bardzo mnie martwi….:( Ale doby nie da się przecież wydłużyć…Pozdrawiam :)!
Smakowe Kubki
05/03/2014 @ 10:04
Nie pomoże żadna rada , jak sobie inni radzą, każdy ma swój kawałek podłogi do zagospodarowania.
Zupełnie to samo czuję i ciągle mi brak czasu, trochę pomaga odpuszczenie sobie przyglądania się kolejnym i kolejnym i kolejnym przepisom i… robić swoje .
A buła wspaniale wyrośnięta! Uwielbiam ciasta z dodatkiem ziemniaków, są wilgotne i pyszne.
Dorota
05/03/2014 @ 18:35
Małżonek też mi powtarza…. rób swoje! Pewnie coś w tym jest … ;)! Pozdrawiam!
codojedzenia
05/03/2014 @ 09:50
Wygląda oblędnie! Ze sklepu…! Nie ma jak domowe pieczywo!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na przepis miesiąca, którego tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami. U ciebie nie brakuje pomysłów Dorota!
Gosia
Dorota
05/03/2014 @ 18:37
Dziękuję za zaproszenie…i postaram się dodać przepis :)! Pozdrawiam!
Kasia vel Droczilka
05/03/2014 @ 07:39
Ależ ona pysznie wygląda! Białe napompowane buły ze sklepów mogą się schować w ciemny kąt. 🙂
Dorota
05/03/2014 @ 18:37
Zdecydowanie tak :)!