Zapiekanka z morelami clafoutis
Clafoutis to francuska słodka zapiekanka z owocami, serwowana na ciepło. Można jednak do niej wykorzystać praktycznie każde owoce. Choć mi najbardzo smakuje z kwaskowatymi morelami 🙂 Zapiekanka jest łatwa do przygotowania i w dodatku efektownie wygląda. Warto więc się skusić i przygotować to smakowite cudo…. Zapraszam, oto zapiekanka z morelami 🙂
Zapiekanka z morelami clafoutis
Składniki:
- 10 moreli
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 300 ml śmietany 30-36%
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła i 1-2 łyżki cukru do wysmarowania naczynia i cukier puder do posypania
1. Naczynie żaroodporne (u mnie o średnicy ok. 26 cm) wysmarować masłem i wysypać cukrem (u mnie cukier demerara)
2. Morele opłukać, osuszyć i przekroić na połowę. Wyłożyć na dno naczynia rozcięciami do góry.
3. Jajka, śmietanę, skórkę otartą z cytryny, łyżkę soku z cytryny, mąkę, cukier, wanilię i szczyptę soli zmiksować na gładką masę. Wylać masę na dno naczynia starając się nie zalać moreli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut.
4. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
skoraq cooks
25/08/2014 @ 22:51
A ślinka kap, kap, kap 🙂
Aga
18/08/2014 @ 20:23
Oj wygląda obłędnie, jadłabym na deser, na śniadanie, na obiad i kolacje. Szybko by mi się nie znudziła 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
04/08/2014 @ 20:23
Coś pysznego 🙂 Zjadłabym porcję 😉
Magda C.
04/08/2014 @ 18:24
Wygląda smakowicie, idealny kolor dla mnie 🙂
Anita
04/08/2014 @ 11:06
Kocham morele wspaniały deser
Łucja
03/08/2014 @ 22:36
Wygląda wspaniale 🙂 Nigdy nie robiłam, mam ochotę od dawna a nie mogę się zebrać 😀
Ania
03/08/2014 @ 22:02
musi smakować bosko, jeszcze nie robiłam, ale też lubię słodko-kwaśne połączenia.
wenus-lifestyle
03/08/2014 @ 16:45
Wspaniała zapiekanka, musi być przepyszna 😀
gin
03/08/2014 @ 00:08
Z morelami wygląda zachwycająco 🙂
Kuchnia u Krysi
02/08/2014 @ 21:17
Ale wywołałaś ślinotok u mnie kiedy czytałam opis. Smaczny przepis, piękne zdjęcia 🙂 Pychota, mniam 🙂
Arkadia
02/08/2014 @ 10:27
Nawet dość łatwe w przygotowaniu. Do tego ograniczona ilość cukru. W sam raz dla mnie.
Inspirowane Smakiem
02/08/2014 @ 07:39
Wow, taka prostota a tak pięknie się prezentuje!
Lena
02/08/2014 @ 05:50
Szalenie apetycznie ten deser wygląda. Robiłam kiedyś z rabarbarem, ale myślę,że z morelami jest lepsze 🙂