Chleb toskański

Chleb toskanski

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To już jego 8 edycja, a jego ideą jest uhonorowanie codziennego chleba i okazanie wdzięczności za to, że nam go nie brakuje. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. Po raz pierwszy przyłączam się do tego święta i na pewno nie po raz ostatni. :) Już nie raz pisałam, że choć od niedawna piekę chleb, to uwielbiam to robić i ciągle dopisuję do mojej listy „do zrobienia” coraz to nowe przepisy do wypróbowania… Dzisiaj proponuję przepis na chleb toskański. Ponieważ miałam sporo wyhodowanego zakwasu i żal mi było go wyrzucić, poszperałam i na facebookowej stronie Malgorzaty Zarzyckiej-Andreucci (link poniżej) znalazłam przepis na ten pyszny chleb. Jest to największy chleb który do tej pory udało mi się upiec. Ledwo zmieścił mi się w piekarniku… ale pięknie się upiekł i pysznie smakował. Poza tym taki ogromny bochen naprawdę robi wrażenie… :) W Dniu Światowego Dnia Chleba zapraszam na chleb toskański… :)

Chleb toskański

Składniki:

  • 300 g zakwasu pszennego
  • 600 g wody
  • 1 kg mąki chlebowej pszennej
  • 1 saszetka suchych drożdży 7g
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki dobrze wyrobić aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć folią i zostawić do podwojenia objętości. Następnie uformować bochenek (po wyrośnięciu jest ogromny i ledwo mieści się do piekarnika) i zostawić, przykryty ściereczką na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Można naciąć chleb przed pieczeniem.

Chleb toskanski Chleb toskanski Chleb toskanski Chleb toskanski Chleb toskanski

Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około godziny… ostatnie 10 minut najlepiej odwrócić chleb, żeby podpiec spód.

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach

Chleb toskanski

 

Źródło: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200451574312101&set=a.10200451574072095.1073741833.1238989345&type=3&theater

Niniejszy post powstał specjalnie z okazji Światowego Dnia Chleba, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam tutaj:
PL: http://www.kochtopf.me/swiatowy-dzien-chleba-2013-8-edycja
EN: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest2Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: