Tarta cebulowo serowa
Byłam dzisiaj wyjątkowo zajęta w kuchni, a jutro też będzie się działo…:) Oczekuję na przyjazd wyjątkowych Gości z Polski i chcę się należycie do tego przygotować… Mam zamiar przygotować się na tyle, żeby później jak najmniej czasu spędzać w kuchni a jak najwięcej z moimi Gośćmi. Oczywiście oprócz przygotowań kulinarnych mam już również plan zwiedzania…:) Na sobotę zaplanowałam zwiedzanie Oxsfordu z uwzględnieniem Christ Church w którym były kręcone sceny do Harry’ego Pottera. Na niedzielę spacer po St.Albans i wieczorem London by night. Poniedziałek prawdopodobnie Windsor. A w sobotę mecz Anglia-Polska na Wembley 🙂 Niestety pogoda się pogorszyła, jest zimno i ma padać:( Ale i tak się bardzo cieszę i postaram się zrobić jakieś fotki 😉 A na razie moja propozycja na dzisiaj to prosta i smaczna tarta cebulowo serowa. Można ją jeść na ciepło i na zimno, choć mi bardziej smakuje na ciepło…
Tarta cebulowo serowa
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g chłodnego masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- około 30-50 ml zimnej wody
Farsz:
- 3 cebule
- 80 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 30-36%
- sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
- olej rzepakowy do smażenia
1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie o wymiarach 35×10 cm) Widelcem dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Następnie zdjąć papier i kulki/groch i dopiekać kolejne 10 minut.
2. Cebulę obrać i pokroić. Na patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na gorącym smażyć cebulę aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy gaz i cebulę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskim. Mieszamy i przykrywamy pokrywką i zostawiamy – co jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut.
Smacznego 🙂
skoraq cooks
19/10/2013 @ 18:40
Ja chyba też obstawiam wersję na ciepło. Zgłodniałam…:-)
martawkuchni.blog.pl
16/10/2013 @ 13:10
ależ ona kusi swoim wyglądem, trudno się oprzeć:)
Marzena
15/10/2013 @ 20:06
Ale kusisz tą cudowną tartą:-) Pachnie tu przez monitor 🙂
kulinarny blog saman
14/10/2013 @ 22:12
Bardzo interesujący plan wycieczki z pewnoscią warto odwiedzić. Imponująca tarta !
Ola in the kitchen
14/10/2013 @ 21:55
Miłego odpoczynku 😀 A tarta wygląda mega smacznie!
Ania
14/10/2013 @ 19:48
tarty wytrawne są świetne!:) podoba mi się ta wersja:)
Salvador Dali
14/10/2013 @ 19:44
połączenie ciekawe, zapieczone w tarcie-mmm 🙂
Anita
14/10/2013 @ 15:19
Oj TAK!
Natalia - Poezja Sma
14/10/2013 @ 00:17
Uwielbiam tartę z cebulą i serem 🙂
lutka40
13/10/2013 @ 22:24
Z chęcią bym się wprosiła .Na początek na tartę ,a pózniej na coś równie pysznego,na koniec jak sił by starczyło i d…a ruszyła by z miejsca to może trochę zwiedzania ???
Kiedy Zjemy
12/10/2013 @ 16:19
wowowow, to zdecydowanie mój ideał tarty! nie ma nic lepszego od połączenia cebuli i sera!
Łucja
11/10/2013 @ 21:19
bardzo smakowita tarta 🙂 i forma mi się podoba 😀
domowacukierniaewy.b
11/10/2013 @ 11:57
Wow, tarta prezentuje się fenomenalnie 🙂 Chętnie bym się poczęstowała 😀
majka
11/10/2013 @ 09:54
Zazdroszcze przyjazdu gosci 😉 Ja bardzo lubie jak nas ktos odwiedza bo moge sie wyzyc kulinarnie :)) Ta tarta bardzo by smakowala mojemu M. 🙂
Pozdrowienia.
Nemi
11/10/2013 @ 07:34
To dobry plan – przygotować najwięcej ile się da, a później cieszyć się towarzystwem gości. A komu będziesz kibicować? ;P Tartą kusisz, oj kusisz!
studentka na diecie
11/10/2013 @ 07:18
Mmmm… wygląda jak boska zapiekanka z duuużą ilością sera żółtego – czyli to co kocham, chociaż może jem nie za często 😛 Nawet mam podobną formę, odziedziczoną po babci :))
Ola Wilczek
11/10/2013 @ 06:50
Tarta świetna, ale jeszcze bardziej podoba mi się forma 🙂 Taka prostokątna do tart jest od dawna na mojej liście zakupów, szkoda że są takie drogie 🙁