Chleb toskański
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To już jego 8 edycja, a jego ideą jest uhonorowanie codziennego chleba i okazanie wdzięczności za to, że nam go nie brakuje. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. Po raz pierwszy przyłączam się do tego święta i na pewno nie po raz ostatni. 🙂 Już nie raz pisałam, że choć od niedawna piekę chleb, to uwielbiam to robić i ciągle dopisuję do mojej listy “do zrobienia” coraz to nowe przepisy do wypróbowania… Dzisiaj proponuję przepis na chleb toskański. Ponieważ miałam sporo wyhodowanego zakwasu i żal mi było go wyrzucić, poszperałam i na facebookowej stronie Malgorzaty Zarzyckiej-Andreucci (link poniżej) znalazłam przepis na ten pyszny chleb. Jest to największy chleb który do tej pory udało mi się upiec. Ledwo zmieścił mi się w piekarniku… ale pięknie się upiekł i pysznie smakował. Poza tym taki ogromny bochen naprawdę robi wrażenie… 🙂 W Dniu Światowego Dnia Chleba zapraszam na chleb toskański… 🙂
Chleb toskański
Składniki:
- 300 g zakwasu pszennego
- 600 g wody
- 1 kg mąki chlebowej pszennej
- 1 saszetka suchych drożdży 7g
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki dobrze wyrobić aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć folią i zostawić do podwojenia objętości. Następnie uformować bochenek (po wyrośnięciu jest ogromny i ledwo mieści się do piekarnika) i zostawić, przykryty ściereczką na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Można naciąć chleb przed pieczeniem.
Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około godziny… ostatnie 10 minut najlepiej odwrócić chleb, żeby podpiec spód.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Niniejszy post powstał specjalnie z okazji Światowego Dnia Chleba, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam tutaj:
PL: http://www.kochtopf.me/swiatowy-dzien-chleba-2013-8-edycja
EN: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition
Kasiak
09/02/2014 @ 15:29
Chlebek piekny! Ale, chcialabym upiec go bez drozdzy, czy jest mozliwe? Jesli tak to czy proporcje pozostaja talie same czy czrgos nalezy dodac mbiej badz wiecej? Dzirkuje z gory za odpowiedz
Dorota
09/02/2014 @ 15:54
Pewnie można spróbować upiec ten chleb na samym zakwasie ale na pewno znacznie wydłuży się wtedy czas wyrastania…. o ile nie wiem, bo nie próbowałam. Czas wyrastania będzie zależał od aktywności zakwasu i temperatury w jakiej wyrasta ciasto. Proporcje zostawiłabym takie same…. Pozdrawiam!
sandra
02/11/2013 @ 08:02
io sono toscana, abito a Firenze e ti devo fare i complimenti: bellissimo il tuo pane toscano!
Sandra
Dorota
02/11/2013 @ 08:23
Ti ringrazio tanto 🙂
basinepichcenie
31/10/2013 @ 21:01
A ja się smucę, bo nie mam zakwasu… i nie wiem jak się do niego zabrać. Twój chlebek wygląda obłędnie
zorra
24/10/2013 @ 15:26
Looks awesome. I like the crumb! Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
kulinarny blog saman
21/10/2013 @ 17:24
Podziwiam Twoje chlebki, doskonałe i bardzo apetyczne ! Pozdrawiam 🙂
pieczarka mysia
21/10/2013 @ 17:06
Twoj chlebus wyglada idealnie 🙂
Pan Deserek :)
21/10/2013 @ 15:37
Tak ten chlebek jest fantastyczny ! Musze koniecznie go zrobić – więc przepis zapisuje 🙂
Udanego popołudnia Wam życzę 😉
Opalanka
20/10/2013 @ 09:44
Boszszsz, zakwas już trzeci tydzień w lodówce a ja się nie mogę zebrać, przełamać i odważyć:) Piękny!
skoraq cooks
19/10/2013 @ 18:53
Śliczny 🙂
Kaś
19/10/2013 @ 11:42
Jest cudowny! Wspaniałe uczciłaś ten dzień
Amber
17/10/2013 @ 17:46
Wspaniale Ci się udał!
Częstuję się kromką i zapraszam na mój chleb świąteczny.
Luka Li
17/10/2013 @ 10:30
CUDOWNY:)
Łucja
16/10/2013 @ 21:22
kolejny piękny chlebek 🙂 miałam ostatnio upiec woje bułeczki, ale okazało się że nie mam tyle czasu 🙂
margot
16/10/2013 @ 20:13
Ale piękny
Pati
16/10/2013 @ 18:29
Już sama nazwa jest zachęcająca!
domowacukierniaewy.b
16/10/2013 @ 18:21
Fenomenalny chlebek, świetne uhonorowanie Dnia Chleba 🙂