Śledzie pod pierzynką

Sledzie pod pierzynka

Przed Świętami podzieliłam się z Wami moimi przepisami na link http://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/, na http://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione http://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/. Jednak czasem sięgam też do starych, sprawdzonych przepisów na śledzie. Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych
  • 1-2 cebul
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków
  • 3-4 ugotowane jajka
  • natka pietruszki
  • majonez
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.

Przygotowanie sledzi pod pierzynka

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.

Przygotowanie sledzi pod pierzynka

Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie sledzi pod pierzynka

Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.

Przygotowanie sledzi pod pierzynka

Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.

Przygotowanie sledzi pod pierzynka

Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego :)

Sledzie pod pierzynka

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+2Pin on Pinterest100Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: